Specifičnosti gospodarenja privatnim šumama u zaštićenim područjima s osvrtom na Park prirode Medvednica - Bakarić, Matija; Tomašić, Fran; Zečić, Željko; Beljan, Karlo (2021)
Posljednje desetljeće obilježeno je povećanim zanimanjem privatnih šumovlasnika za gospodarenje svojim šumoposjedom zbog promjena na tržištu drvom uzrokovanih velikim udjelom državnih šuma jer se promjenom načina poslovanja državnoga poduzeća drvna industrija okreće prema drugim izvorima sirovine. Tradicionalno gospodarenje privatnom šumom razumijeva pridobivanje drva najčešće neplanski uz degradiranje šumskih staništa. Javne ustanove koje upravljaju pojedinim zaštićenim područjima sve su češće izložene suradnji sa svim dionicima kako bi se zadovoljile želje svih njih u skladu s međunarodnom i nacionalnom legislativom. U uvodnom dijelu rada prikazuju se osnovni podaci o privatnim šumama te problemi u gospodarenju šumama u zaštićenim područjima. U središnjem dijelu rada navode se kategorije zaštite prirode te institucije namijenjene operativnomu gospodarenju privatnim šumama. U rezultatima rada daje se pregled površina privatnih šuma i broja šumoposjednika uz drvnu zalihu te popis gospodarskih jedinica unutar Parka prirode Medvednica na temelju pregleda programa gospodarenja. U završnom dijelu prikazuje se moguće unaprjeđenje gospodarenja privatnim šumama na zaštićenim područjima.
The last decade has been marked by increased interest of private forest owners in managing their forestholdings due to changes in the wood market caused by a large share of state forests where the wood industry is turning to other sources of raw materials. Traditional private forest management implies the exploitation of wood mass, usually unplanned, with the degradation of forest habitats. Public institutions that manage individual protected areas are increasingly exposed to cooperation with all stakeholders in order to satisfy the wishes of all of them in accordance with international and national legislation. The introductory part of the paper presents the basic data on private forests and states the problems of forest management in protected areas. The central part of the paper lists the categories of nature protection and institutions intended for the operational management of private forests. The results of the paper provide an overview of the area of private forests and the number of forest owners with wood stock, as well as a list of management units within the Nature Park based on an overview of management programs. The final part shows the possible improvement of the management of private forests in protected areas.
Bibliografija: str. 77.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: NATURA 2000; Privatne šume -- Privatni šumoposjed -- Zaštićeno područje -- Gospodarenje šumama