Tiskana i rukopisna ostavština u spomeničkoj Knjižnici "Giovanni Antonia Martinuzzi" - Višković, Olja (Array, 2021)
Giuseppina Martinuzzi (Labin, 1844. – Labin, 1925.), labinska pedagoginja, učiteljica, pjesnikinja, društvena i politička djelatnica, u oporuci napisanoj 1897. godine izrazila je želju da svoju ostavštinu, sastavljenu od mnoštva knjiga, novina, mapa, bilježnica i rukopisa objedinjenih u Knjižnicu Giovanni Antonia Martinuzzi, nakon smrti ostavi rodnom gradu Labinu. Nakon Giuseppinine je smrti 1925. godine njenoj želji udovoljeno te je Knjižnica ostala u Labinu, ali krajem Drugoga svjetskog rata, zbog neadekvatnih uvjeta čuvanja, dio je ostavštine premješten u današnju Sveučilišnu knjižnicu u Rijeci, a dio je ostao u Labinu. Godine 1961. labinski je dio pohranjen u Narodnom muzeju Labin i tu je ostao do današnjega dana. Na inicijativu Narodnoga muzeja Labin i Grada Labina te uz pristanak Sveučilišne knjižnice u Rijeci, 2018. godine Ministarstvu kulture RH upućen je zahtjev za povratom riječkoga dijela Giuseppinine ostavštine u Labin, čemu je udovoljeno u srpnju 2019. godine. Građa iz Sveučilišne knjižnice u Rijeci, sastavljena od mapa različitih sadržaja, prenesena je u Narodni muzej Labin u studenom 2019. godine te je time Knjižnica Giovanni Antonia Martinuzzi ponovno dobila svoj izvorni oblik i postala cjelina kakvom ju je formirala Giuseppina Martinuzzi.