"Naš kanat je lip", 2020. (povodom 45. obljetnice prvoga tiskanog notnog izdanja Naš kanat je lip) - Gortan-Carlin, Ivana Paula (Array, 2021)
Susret pjevačkih zborova "Naš kanat je lip" održava se godišnje u Poreču kao revijalni i natjecateljski susret. Prvi je Susret pjevačkih zborova "Naš kanat je lip" održan 6. lipnja 1973. u Istarskoj sabornici u Poreču, u organizaciji Fonda za unapređenje kulture Poreč i Osnovne škole "Bratstvo i jedinstvo" Poreč. Ideja da se organizira susret školskih pjevačkih zborova koji bi izvodili glazbu nastalu na istarsko-primorskom glazbenom idiomu, prerasla je u značajnu kulturnu manifestaciju zborskoga amaterizma. U radu se nakon sažeta prikaza historijata manifestacije "Naš kanat je lip" detaljno informira o organizatorima i članovima prosudbenih povjerenstava koji su vrednovali prijavljene skladbe te na kraju urednicima zbirki Naš kanat je lip prepuštali postupak njihova objavljivanja. S vremenom su se (1975. – 2020.) profilirale četiri edicije: zbirke skladbi (19 izdanja), monografska izdanja (3), zbirke duhovne glazbe (1) i glazbene slikovnice za djecu (2), o čijem se razvoju također pregledno piše u ovome tekstu. Posebno se poglavlje rada osvrće na doprinos skladatelja koji su aktivno sudjelovali na susretima pjevačkih zborova "Naš kanat je lip" i kojima su skladbe objavljivane u navedenim edicijama. U članku je i naglasak na raspravi o budućnosti manifestacije, koja se odigrala na Okruglom stolu (27. studenoga 2020.) 48. Susreta pjevačkih zborova "Naš kanat je lip" u posebnim epidemiološkim uvjetima. Na kraju su članka u trima prilozima navedene cjelovite bibliografije svih edicija tiskovina Naš kanat je lip.