Priprava i karakterizacija poli(metil-metakrilatnih) kompozita s nanocelulozom - Mrkalj, Kristijan; Faraguna, Fabio; Vidović, Elvira; Jukić, Ante, inženjer kemijske tehnologije (2021)
Provedenim istraživanjem priređeni su kompozitni materijali na osnovi poli(metil-metakrilata) i poli(metil-metakrilat-ko-dimetilaminoetil-metakrilata) s nanocelulozom u udjelu 1, 2,5 i 5 mas. %. Metodom ex situ iz otopine dobivena je homogena raspodjela nanopunila u polimernoj matrici. Kromatografijom isključenja po veličini ustanovljeno je da jaka smična sila primijenjena pri homogenizaciji uzrokuje pucanje najvećih molekula polimera i time blago smanjenje prosjeka molekulskih masa polimerne matrice. Veća staklišta kompozita u odnosu na čiste polimerne matrice i porast staklišta s povećanjem udjela punila potvrđuju homogenost raspodjele i kompatiblnost nanoceluloze s istraživanim metakrilatnim matricama. Dodavanjem nanoceluloze povećava se hidrofilnost materijala, što olakšava tisak i može pogodovati njihovoj primjeni kao ambalažnih materijala.
The composite materials based on poly(methyl methacrylate) and poly(methyl methacrylate-co-dimethylaminoethyl methacrylate) with nanocellulose in the proportion of 1, 2.5, and 5 wt% were prepared. The homogeneous distribution of nanofillers in the polymer matrix was obtained from the solution by the ex situ method. Exclusion size chromatography showed that the strong shear force applied during homogenization caused the largest polymer molecules to crack and thus slightly reduce the average molecular weight of the polymer matrix. Higher glass transition temperatures of composites compared to pure polymer matrices and their increase with increasing filler content, confirm the homogeneity of distribution and compatibility of nanocellulose with the investigated methacrylate matrices. The addition of nanocellulose increases the hydrophilicity of materials, which facilitates printing and may favor their use as packaging materials.
Bibliografija: 31 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Poli(metil-metakrilat) -- Nanoceluloza -- Kompozitni materijali