Razvoj znanstvenog polja metalurgije u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1960. do 2020. godine - Gojić, Mirko (Array, 2021)
U ovom radu naveden je razvoj znanstvenog polja metalurgije u području tehničkih znanosti u Republici Hrvatskoj (RH) u razdoblju od 1960. do 2020. godine. Razvoj metalurgije odvijao se na Metalurškom odjelu (1960. – 1974.) i Metalurškom inženjerstvu Tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (1974. – 1978.), Institutu za lake metale u Zagrebu (1949. – 1968.), Institutu za metalurgiju u Sisku (1961. – 1978.), Metalurškom fakultetu u okviru Željezare Sisak (1979. – 1991.) i na Metalurškom fakultetu kao samostalnoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu (1991. –). Razvoj polja metalurgije usko je vezan s metalurškom industrijom u RH (Željezara Sisak, Tvornica lakih metala Šibenik, brojne ljevaonice itd.) i stručnim knjižnicama. Prikazana je nastavna, znanstveno-istraživačka i stručna aktivnost te izdavačka i publicistička djelatnost u znanstvenom polju metalurgije. Naveden je i kratki prikaz doprinosa polju metalurgije i drugih visokoškolskih institucija i stručnih društava. U tom razdoblju (do 31. 12. 2019. godine) stečena su 763 akademska zvanja i 34 akademska stupnja doktora znanosti iz polja metalurgije na Sveučilištu u Zagrebu i u RH. U razdoblju 1960. – 2020. objavljeno je više od 3000 znanstvenih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima međunarodnih i domaćih konferencija. Kao rezultat stručnih aktivnosti izrađeno je više od 1000 studija i elaborata, velik broj stručnih izvještaja za gospodarske subjekte iz metalurgije i srodnih znanstvenih polja, registrirano je oko 20-ak patenata itd. U tom razdoblju u polju metalurgije tiskano je nekoliko monografija, više od 50 knjiga i sveučilišnih udžbenika, sedam zbornika cjelovitih radova (1999. – 2006.) i jedanaest zbornika sažetaka (2008. – 2019.) međunarodnog savjetovanja ljevača, brojne sveučilišne i interne skripte itd.