Assessment of farm accountancy data network system in Croatia - Juračak, Josip; Očić, Vesna (2021)
Croatia is the newest member of the EU Farm Accountancy Data Network (FADN). So far, no comprehensive evaluation of the national FADN system has been conducted, and this study based on a survey of staff involved and a desktop analysis was conducted to fill this gap. The three main elements of the Croatian FADN system are the National FADN Committee, the Ministry of Agriculture as Liaison Agency (LA) and the Croatian Bureau for statistics. All FADN survey activities are carried out by LA and the main burden of data collection lies with the data collectors and the farms. The system operates in accordance with relevant EU legislation and currently its main objective appears to be the fulfilment of its obligations to the FADN network. Other benefits like analysis of CAP measures etc. are not yet exploited. The main challenges are further development of quality assurance systems, the motivation of staff and farms to participate, the increased use of FADN data, and the expected changes in transformation of the FADN into the sustainability data network (FSDN). Croatia will successfully meet these challenges if it strengthens its capacity for FADN research and data analysis and establishes an effective quality assurance system.
Hrvatska je najmlađa članica europske Mreže računovodstvenih podataka o poljoprivredi (FADN). Ovo je prvo istraživanje kojim se ocjenjuje ustroj i funkcioniranje nacionalnoga FADN sustava, temeljeno na intervjuima i anketama s uključenim osobljem i na analizi dokumentacije. Tri ključna elementa FADN sustava su Nacionalni odbor za FADN, Ministarstvo poljoprivrede kao Agencija za vezu (LA) i Hrvatski zavod za statistiku. Sve aktivnosti FADN istraživanja provodi LA, a glavni je teret prikupljanja podataka na prikupljačima podataka i gospodarstvima. Sustav djeluje u skladu s nadležnim zakonodavstvom EU–a i njegov je glavni cilj ispunjavanje obveza prema mreži FADN. Podatci koje ovaj sustav prikuplja i objavljuje još se gotovo i ne koriste u druge svrhe. Ostale koristi, poput analize mjera ZPP-a i tako dalje, još nisu iskorištene. Glavni izazovi za jačanje i povećanje koristi od FADN-a su razvoj sustava osiguranja kvalitete, motiviranje skupljača i farmi za sudjelovanje, promocija i širenje uporabe podataka te prilagodba očekivanoj transformaciji FADN-a u mrežu podataka o održivosti gospodarstava. Glavni preduvjeti za uspješno suočavanje sustava s uočenim izazovima su jačanje kapaciteta za prikupljanje i analizu podataka te djelotvoran sustav osiguranja kvalitete u FADN istraživanju.
Bibliografija: 18 jed.
Summary ; Sažetak.
Keywords: Poljoprivredno gospodarstvo -- Računovodstvo -- FADN -- FSDN -- Procjena kvalitete; Hrvatska