Sustavi sjetve kao čimbenik prinosa zrna u proizvodnji suncokreta - Banaj, Anamarija; Banaj, Đuro; Petrović, Davor, agronom; Stipešević, Bojan; Tadić, Vjekoslav, agronom (2021)
U radu su prikazani rezultati trogodišnjega istraživanja utjecaja sustava sjetve na prinos zrna, masu zrna po glavi, sklop i vlagu zrna jednoga srednje ranog hibrida suncokreta. Standardna sjetva obavljena je sijaćicom PSK OLT na razmak redova od 70 cm, dok je sjetva u udvojene redove obavljena sijaćicom MaterMacc Twin Row-2 na razmak redova od 22×48 cm. Obje sijaćice podešene su prema ISO standardu 7256/1 i 7256/2 s visokim QFI indeksom (PSK OLT: 96,32 %; MaterMacc Twin Row-2: 93,93 %). Istraživanje je obavljeno na pokušalištu Gorjani na psudogleju teksturne oznake praškaste ilovače, sa slabo kiselom reakcijom i malom količinom humusa. Analizom varijance utvrđena je statistička značajnost sustava sjetve na prinos zrna i masu zrna po glavi suncokreta. Sjetva u udvojene redove ostvarila je za sve tri godine istraživanja veće prinose zrna: za 19,59 % u 2017., 19,11 % u 2018. i 18,45 % u 2019. godini. Na sklop biljaka nisu statistički značajno utjecali sustavi sjetve i vegetacijske godine, a vlaga zrna bila je statistički značajno različita između analiziranih godina istraživanja.
The paper presents the results of a triennial study of the sowing system influence on the yied, grain weight per head, plant set per ha and of the grain moisture of a medium-early sunflower hybrid . Standard sowing was performed with the PSK OLT sowing machine at a row spacing amounting to 70 cm, while a twin row sowing was performed with the MaterMacc Twin Row-2 sowing machine at a row spacing of 22*48 cm. Both sowing machines were adjusted according to the ISO standard 7256/1 and 7256/2, with a high QFI index (PSK OLT: 96.32 %; MaterMacc Twin Row-2: 93.93 %). The research was conducted at the Gorjani Experimental Field on psudogley bearing the textured markings of a silty loam, with a weak acid reaction and a small amount of humus. An analysis of variance determined a statistical significance of the sowing system on the grain yield and the grain mass per sunflower head. Sowing in twin rows achieved the higher yields for all three research years : 19.59% in 2017, 19.11% in 2018, and 18.45% in 2019. Plant density was not statistically significantly affected by the sowing systems and vegetation year, but the grain moisture was statistically significantly different between the analyzed research years .
Bibliografija: 22 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Suncokret -- Sjetva -- Prinos -- Sijaćica