Utjecaj frakcija zrna kukuruza i tehničkih čimbenika podešavanja na kvalitetu rada sijaćice PSK4 - Banaj, Anamarija (Array, 2021)
U radu su prikazani rezultati kvalitete sjetve pri simulaciji na ispitnome stolu. Utvrđivanje kvalitete rada sijaćice prikazano je s pomoću koeficijenata kvalitete sjetve (ISO standard 7256/1 i 7256/2), odnosno MISS, MULT i QFI indeksa. Ispitan je utjecaj četiriju različitih frakcija sjemena kukuruza dvaju hibrida na kvalitetu sjetve. Simulacija sjetve obavljena je s različitim tehničkim čimbenicima podešavanja sijaćice na ispitnome stolu (dva podtlaka, tri radne brzine sijaćice i četiri položaja skidača viška sjemena). Provedenom simulacijom sjetve utvrđena je statistički značajna razlika utjecaja različitih oblika/frakcija zrna, položaja skidača sjemena, podtlaka i radne brzine sijaćice na razmak zrna unutar reda prilikom sjetve oba istraživana hibrida. Podtlačna sijaćica PSK4 ostvarila je na ispitnome stolu pri radnoj brzini od 4 km ha-1 i položaju skidača sjemena na oznaci 10 visoke koeficijente kvalitete sjetve te se temeljem ostvarenoga QFI indeksa >98,6% može svrstati u grupu vrlo dobrih sijaćica. Nadalje, pri upotrebi hibrida H1 ostvaren je prosječni razmaka zrna u sjetvi unutar reda od 19,60 cm, koji osigurava sjetvu od 72.448 biljaka ha-1, dok je sjetvom hibrida H2 ostvaren prosječni razmak sjetve od 19,51 cm (72.831 biljaka ha-1). LSD0,05 testom utvrđena je statistički značajna razlika razmaka zrna unutar reda između navedenih hibrida.