Diplomacija u međunarodnim odnosima : od vojne diplomacije preko obrambene diplomacije do diplomacije sigurnosti? - Kos-Stanišić, Lidija (Array, 2021)
Namjera autora članka je upoznati hrvatsku akademsku i stručnu javnost sa specifičnim  oblikom  diplomacije –  vojnom odnosno  obrambenom  diplomacijom.  prvi odjeljak članka posvećen je diplomaciji kao sastavnom dijelu međunarodnih odnosa kao grane politologije, odnosno razlikovanju diplomacije od diplomatskih studija, drugi povijesti vojne i nastanku obrambene diplomacije, treći njenim zadaćama i osobitostima u 21. stoljeću, četvrti terminološkim nedoumicama između  vojne  i  obrambene  diplomacije,  dok  je  posljednji  odjeljak  posvećen  razvoju vojne diplomacije u  republici Hrvatskoj.  autori zaključuju da je diplomacija dio međunarodnih odnosa kao grane politologije, ali i to da međunarodni odnosi ne polažu  monopol  na diplomaciju, dok  analizom  definicija  i zadaća  diplomacije čiji su glavni akteri vojni ili obrambeni izaslanici, autori zaključuju da vojna diplomacija i  obrambena  diplomacija  predstavljaju  dvije  faze  razvoja  vojno/obrambene  diplomacije. Zbog promjene njezinih osnovnih zadaća, do pada  berlinskog zida 1989. obavještajne aktivnosti bile su prioritetna djelatnost vojne diplomacije, dok je u poslijehladnoratovskom razdoblju težište obrambene diplomacije na unapređenju odnosa, partnerstvu i suradnji među državama, stoga je tijekom 1990-ih došlo do promjene naziva diplomacije.  vezano za  republiku Hrvatsku, autori smatraju da se iz povijesnih i tradicionalnih razloga i dalje koristi termin vojna diplomacija, iako se pod tim imenom obavljaju zadaće obrambene diplomacije.