Utjecaj vježbanja na snagu stiska šake i antropometrijske karakteristike kod žena u menopauzi - longitudinalna studija : Effect of exercise on handgrip and anthropometric characteristics in postmenopausal women - longitudinal study - Frank, Sara (Array, 2021)
Cilj: Ciljevi su ovog istraživanja ispitati utjecaj devetomjesečnog programa vježbanja na snagu stiska šake i antropometrijske parametre žena u menopauzi. Ispitanici i metode: Istraživanje je obuhvatilo 122 žene u menopauzi. Ispitanice su zatim podijeljene u dvije skupine: skupina koja vježba (n = 94) i kontrolna skupina (n = 28). Svaka je ispitanica izmjerena dva puta, na početku programa vježbanja od devet mjeseci i na kraju, dok su ispitanice kontrolne skupine izmjerene samo jednom. Svakoj su ispitanici izmjereni tjelesna težina, tjelesna visina, indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Indeks; BMI), opseg struka i bokova, omjer opsega struka i bokova (engl. Waist hip ratio; WHR), kao i snaga stiska desne i lijeve šake. Rezultati: Prema rezultatima ovog istraživanja ispitanice koje su uključene u program vježbanja pokazuju značajnu razliku BMI (p <0,05) i WHR (p <0,05) u odnosu na mjerenje provedeno na početku vježbanja. Također, rezultati snage stiska šake pokazuju statistički značajne razlike između prvog i drugog mjerenja (p <0,05). Prosječna vrijednost stiska desne šake na kraju vježbanja je 26,03 ± 5,04 kg, što je značajno veće u odnosu na prvo mjerenje 24,51 ± 5,68 kg. Isto tako, snaga stiska lijeve šake nakon drugog mjerenja iznosila je 24,7 ± 5,11 kg, što je značajno veće u odnosu na prvo mjerenje 23,39 ± 5,77 kg. Zaključak: Aktivno vježbanje dovodi do poboljšanja snage stiska obiju šaka nakon završenog programa vježbanja u trajanju od devet mjeseci. Kod svih je ispitanica pronađena značajna razlika BMI i WHR na kraju provedenog programa vježbanja, što upućuje na pozitivan utjecaj vježbi otpora na antropometrijske karakteristike žena u menopauzi.