Utjecaj vježbanja na snagu stiska šake i antropometrijske karakteristike kod žena u menopauzi - longitudinalna studija Effect of exercise on handgrip and anthropometric characteristics in postmenopausal women - longitudinal study - Frank, Sara; Starčević-Klasan, Gordana (2021)
Cilj: Ciljevi su ovog istraživanja ispitati utjecaj devetomjesečnog programa vježbanja na snagu stiska šake i antropometrijske parametre žena u menopauzi. Ispitanici i metode: Istraživanje je obuhvatilo 122 žene u menopauzi. Ispitanice su zatim podijeljene u dvije skupine: skupina koja vježba (n = 94) i kontrolna skupina (n = 28). Svaka je ispitanica izmjerena dva puta, na početku programa vježbanja od devet mjeseci i na kraju, dok su ispitanice kontrolne skupine izmjerene samo jednom. Svakoj su ispitanici izmjereni tjelesna težina, tjelesna visina, indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Indeks; BMI), opseg struka i bokova, omjer opsega struka i bokova (engl. Waist hip ratio; WHR), kao i snaga stiska desne i lijeve šake. Rezultati: Prema rezultatima ovog istraživanja ispitanice koje su uključene u program vježbanja pokazuju značajnu razliku BMI (p <0,05) i WHR (p <0,05) u odnosu na mjerenje provedeno na početku vježbanja. Također, rezultati snage stiska šake pokazuju statistički značajne razlike između prvog i drugog mjerenja (p <0,05). Prosječna vrijednost stiska desne šake na kraju vježbanja je 26,03 ± 5,04 kg, što je značajno veće u odnosu na prvo mjerenje 24,51 ± 5,68 kg. Isto tako, snaga stiska lijeve šake nakon drugog mjerenja iznosila je 24,7 ± 5,11 kg, što je značajno veće u odnosu na prvo mjerenje 23,39 ± 5,77 kg. Zaključak: Aktivno vježbanje dovodi do poboljšanja snage stiska obiju šaka nakon završenog programa vježbanja u trajanju od devet mjeseci. Kod svih je ispitanica pronađena značajna razlika BMI i WHR na kraju provedenog programa vježbanja, što upućuje na pozitivan utjecaj vježbi otpora na antropometrijske karakteristike žena u menopauzi.
Aim: The present study examined the effects of a 9 months exercise program on the handgrip strength and anthropometric parameters in postmenopausal women. Participants and methods: The study included 122 postmenopausal women divided into the exercise group (n=94) and the control group (n=28). Each participant was assessed prior and after 9 months of rhe exercise program performed. The control group was tested only once. Anthropometric parameters including body height, body weight, body mass index (BMI), waist and hip circumferences, and waist to hip ratio (WHR), as well as the handgrip strength were measured. Results: According to the results of this study, the participants included in the exercise program showed a significant difference between BMI (p
Bibliografija: 39 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Žene -- Indeks tjelesne mase -- Menopauza -- Šaka -- Opseg struka -- Opseg bokova -- Vježbanje