Prevencija i liječenje mukozitisa u bolesnika sa zloćudnim hematološkim bolestima : pregled područja i stav Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti (KROHEM) = Prevention and treatment of mucositis in patients suffering from malignant hematological diseases : an overview of the subject matter and the attitude of the Croatian cooperative group for hematologic diseases KROHEM - Popović, Nika (Array, 2021)
Mukozitis označava bolnu upalu i oštećenje sluznice usta i gastrointestinalnog trakta koja se javlja kao komplikacija kemoterapijskog i/ili radioterapijskog liječenja i tijekom transplantacije krvotvornih matičnih stanica u bolesnika oboljelih od zloćudnih hematoloških bolesti. Navedeno stanje uvelike utječe na kvalitetu života i ishode liječenja bolesnika. U ovom preglednom radu opisani su čimbenici rizika za pojavu mukozitisa, učestalost, klinička slika, mjere prevencije i liječenja mukozitisa u bolesnika sa zloćudnim hematološkim bolestima te je na temelju aktualne literature i važećih svjetskih smjernica iznesen pregled područja i stav Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti (KROHEM).