Cerebralna toksokaroza prikaz slučaja = Cerebral toxocariasis : case report - Rončević-Filipović, Mari; Sušanj, Lucija; Gorup, Lari; Knežević, Samira; Livajić, Marija; Piralić, Alen; Pavić, Ivica, liječnik; Slavuljica, Irena; Trošelj Vukić, Biserka; Cekinović, Đurđica (2021)
Cilj: Prikazati slučaj bolesnika s atipičnom kliničkom slikom toksokaroze, koja se manifestirala izoliranom afekcijom središnjeg živčanog sustava. Prikaz slučaja: Bolesnik u dobi od 55 godina liječen je u Klinici za infektivne bolesti KBC-a Rijeka zbog cerebralne toksokaroze koja se prezentirala inicijalno aneozinofilnim aseptičnim meningitisom. Klinički tijek bolesti u početku nije ukazivao na parazitarnu infekciju, već je dijagnoza postavljena nakon ponavljajućih citološko-biokemijskih i seroloških analiza cerebrospinalnog likvora i seruma. Zaključci: Cerebralna toksokaroza je rijetka bolest, a može se prezentirati i kao teški meningitis, encefalitis ili mijelitis. Prikaz slučaja bolesnika s dokazanom cerebralnom toksokarozom koja se inicijalno prezentirala kao aneozinofilni aseptični meningitis ukazuje na važnost uključivanja neurotoksokaroze u diferencijalnu dijagnozu sindroma aseptičnog meningitisa bez drugog dokazanog uzročnika.
Aim: To present a case of a patient with an atypical clinical course of toxocariasis, which was manifested by isolated affection of the central nervous system. Case report: A 55-year-old patient was hospitalized at the Clinic for Infectious Diseases of the University Hospital Center Rijeka due to cerebral toxocariasis, which was initially presented as aneosinophilic aseptic meningitis. Since the clinical course of the disease did not initially indicate a parasitic infection, the diagnosis was established after repeated cytological-biochemical and serological analyzes of the cerebrospinal fluid and serum. Conclusions: Cerebral toxocariasis is a rare disease and can also present as severe meningitis, encephalitis, or myelitis. This case report of a patient with proven cerebral toxocariasis initially presented as aneosinophilic aseptic meningitis indicates the importance of including neurotoxocariasis in the differential diagnosis of aseptic meningitis syndrome with no other proven causative agent.
Bibliografija: 12 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Aseptični meningitis -- Središnji živčani sustav -- Toksokaroza; Prikaz slučaja