Borrelia burgdorferi - emergentna spiroheta u Primorsko-goranskoj županiji Borrelia burgdorferi - emergent spirochete in Primorsko-goranska County - Kancijan, Barbara; Gobin, Ivana; Peruč, Dolores (2021)
Cilj rada: Retrospektivno istražiti pojavnost lajmske borelioze (LB) u Primorsko-goranskoj županiji (PGŽ) u periodu od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2019. Materijali i metode: Retrospektivna analiza rezultata serodijagnostičkih metoda pretrage 1843 uzorka krvnog seruma pacijenata s epidemiološkim podatkom o ugrizu krpelja. Dobiveni rezultati uspoređeni su s podatcima HZJZ-a o prijavljenim slučajevima LB-a na području Republike Hrvatske (RH) i PGŽ-a. Rezultati: Od 1050 uzoraka pretraženih tijekom 2018. godine na prisustvo specifičnih protutijela, 34,1 % imalo je pozitivna IgM protutijela na B. burgdorferi, dok su u uzorcima iz 2019. godine specifična protutijela detektirana u 26,1 % od 793 uzorka. Porast broja pozitivnih uzoraka uočen je u razdoblju od svibnja do rujna. U 2018. godini najveći je broj uzoraka s pozitivnim IgM protutijelima bio u lipnju (19,83 %), a 2019. godine u srpnju (18,35 %). Najmanji broj pozitivnih uzoraka u obje promatrane godine zabilježen je u siječnju i prosincu. U razdoblju od 2009. do 2019. godine HZJZ je prijavio u RH 510 ± 115,71 oboljelih godišnje. U 2019. godini broj prijavljenih slučajeva u PGŽ-u iznosio je 42,3 % od ukupnog broja slučajeva prijavljenih u RH. Zaključci: Velik broj oboljelih od LB-a u RH i PGŽ-u predstavlja sve veći javnozdravstveni problem. Ova zoonoza koja se prenosi krpeljima iz roda Ixodes pokazuje sezonski karakter, no zbog promjena klimatskih uvjeta, prvenstveno blažih zima, neophodna su istraživanja rasprostranjenosti krpelja u prirodi i preventivne mjere od infekcije.
Objective: To investigate retrospectively the incidence of Lyme boreliosis (LB) in the Primorsko Goranska Counti (PGC) in the period from 1 January 2018 to 31 December 2019. Materials and Methods: A retrospective analysis of the results of serodiagnostic methods of examination of 1843 blood serum samples of patients with epidemiological data on tick bites. The obtained results were compared with the data of the Croatian Institute for Public Health on reported cases of LB in the territory of the Republic of Croatia (RC) and PGC. Results: Of the 1,050 blood serum samples screened during 2018 for the presence of specific antibodies 34.1% had positive IgM antibodies to B. burgdorferi while in 2019 samples, specific antibodies were detected in 26.1% of the 793 samples. An increase in the number of positive samples was observed in the period from May to September. In 2018, the largest number of samples with positive IgM antibodies was in June (19.83%), and in 2019 in July (18.35%). The lowest number of positive samples in both observed years was recorded in January and December. In the period from 2009 to 2019 Croatian Institute for Public Health reported in the RC number of 510 ± 115.71 patients per year. In 2019, the number of reported cases in PGC amounted to 42.3% of the total number of cases reported in RC. Conclusions: A large number of patients with LB in the RC, as well in PGC, is a growing public health problem. This zoonosis transmitted by ticks of the genus Ixodes shows a seasonal character, but due to changes in climatic conditions, primarily milder winters, it is necessary to research the distribution of ticks in nature and implement preventive measures against infection.
Bibliografija
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Borrelia burgdorferi; Ixodes -- Lajmska borelioza -- Lyme borelioza -- Serološka dijagnostika; Hrvatska