Novosti u dijagnostici malignog mezotelioma pleure : Advances in the diagnosis of malignant pleural mesothelioma - Murković, Martina (Array, 2021)
Maligni mezoteliom (MM) pleure agresivna je maligna bolest čija je incidencija u porastu. Dijagnostika MM-a izazovna je zbog kasnog javljanja simptoma bolesti, a problem predstavljaju poteškoće razlikovanja benignih i malignih lezija što ponekad odgađa dijagnozu. Slikovna procjena najčešće se provodi CT (engl. Computed tomography) dijagnostikom, dok se konačna dijagnoza uspostavlja nakon biopsije i analize patohistološkog uzorka. Dijagnozu epiteloidnog mezotelioma moguće je uspostaviti citološkom analizom pleuralnog izljeva, gdje su potrebna dva pozitivna imunocitokemijska markera koji potvrđuju dijagnozu te dva negativna markera koji isključuju dijagnozu. Cilj je ovog rada prikazati trenutna saznanja o slikovnim, citološkim i patohistološkim metodama dijagnosticiranja MM-a.