Novosti u dijagnostici malignog mezotelioma pleure Advances in the diagnosis of malignant pleural mesothelioma - Murković, Martina; Benvin, Ana; Štemberger, Christophe; Vrdoljak-Mozetič, Danijela (2021)
Maligni mezoteliom (MM) pleure agresivna je maligna bolest čija je incidencija u porastu. Dijagnostika MM-a izazovna je zbog kasnog javljanja simptoma bolesti, a problem predstavljaju poteškoće razlikovanja benignih i malignih lezija što ponekad odgađa dijagnozu. Slikovna procjena najčešće se provodi CT (engl. Computed tomography) dijagnostikom, dok se konačna dijagnoza uspostavlja nakon biopsije i analize patohistološkog uzorka. Dijagnozu epiteloidnog mezotelioma moguće je uspostaviti citološkom analizom pleuralnog izljeva, gdje su potrebna dva pozitivna imunocitokemijska markera koji potvrđuju dijagnozu te dva negativna markera koji isključuju dijagnozu. Cilj je ovog rada prikazati trenutna saznanja o slikovnim, citološkim i patohistološkim metodama dijagnosticiranja MM-a.
Malignant pleural mesothelioma (MPM) is an agressive neoplasm with an increasing incidence rate. MPM has a delayed onset of symptoms, and diagnosis is often challenging because of the difficulties in the differentiation of the benign and malignant lesions. CT (Computed tomography) is used for imaging assessment of mesothelioma, while biopsy and histopathology give the definitive confirmation of the MPM. Cytology analyis of the pleural effusion with two immunocytochemistry markers in favor of MPM and two excluding the diagnosis are sufficient to diagnose MPM. The aim of this review is to summarize recent diagnostic methods in MPM diagnosis.
Bibliografija: 25 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Maligne bolesti -- Maligni mezoteliom -- Citologija -- Slikovna dijagnostika -- Imunohistokemija