Abruption of the common carotid artery origin with no neurological impairment Abrupcija na polazištu zajedničke karotidne arterije bez neurološkog deficita - Figl, Josip; Halužan, Damir; Belina, Dražen; Lončarić, Yvonne; Papeš, Dino; Šnajdar, Irena (2021)
Objective: In this case, we present a patient who despite iatrogenic common carotid artery disruption had no neurological impairment after vascular reconstruction. Case report: During the neck dissection in a young patient a complete abruption of the common carotid artery occurred. Median sternotomy was done for proximal bleeding control. Vascular reconstruction was done using temporary carotid shunting. The patient had no neurological consequences afterward. Conclusion: The lesion of major neck vessels is one of the most severe complications during the surgery which must be dealt with as soon as possible in best way in order to avoid permanent brain damage. In situations of iatrogenic lesions of major neck arteries heparin admission, which is usually normal therapy during vascular reconstruction, is not an option due to abrupt and uncontrollable bleeding. Thus, establishing surgically proximal and distal vascular control over the bleeding artery by vessel clamping and urgent placing of temporary intraluminal carotid shunting and best medical intraoperative therapy in this critical period of surgery might be the crucial therapeutic moment for brain protection.
Cilj: U ovom prikazu slučaja predstavljamo pacijenticu koja usprkos jatrogenoj leziji zajedničke karotidne arterije nije imala neuroloških oštećenja nakon vaskularne rekonstrukcije. Prikaz slučaja: Tijekom disekcije vrata kod mlade pacijentice došlo je do potpune abrupcije zajedničke karotidne arterije. Mediana sternotomija napravljena je za postizanje proksimalne kontrole krvarenja. Rekonstrukcija krvnih žila izvršena je uz upotrebu privremene karotidne premosnice. Pacijentica nakon operacije nije imala neuroloških posljedica. Zaključci: Ozljeda velikih krvnih žila vrata jedna je od najtežih intraoperacijskih komplikacija koja se mora riješiti u najkraće moguće vrijeme na najbolji način da se izbjegne nepovratno oštećenje mozga. U situacijama jatrogenih lezija velikih arterija vrata nije moguće davanje heparina koji je inače normalna terapija tijekom vaskularne rekonstrukcije jer pacijent abruptno i nekontrolirano krvari. Stoga, kirurška uspostava proksimalne i distalne vaskularne kontrole kod krvareće velike arterije klemanjem te što žurnije postavljanje privremene karotidne intraluminalne premosnice uz davanje najbolje intraoperacijske terapije lijekovima u datom trenutku može biti presudan terapijski trenutak za zaštitu mozga.
Bibliografija: 6 jed.
Abstract ; Sažetak.
Keywords: Disekcija vrata -- Karotidna arterija -- Ozljede -- Sternotomija -- Kirurško liječenje; Prikaz slučaja