Utjecaj poremećaja iz spektra autizma na obitelj : The impact of autism spectrum disorders on the family - Kosić, Radoslav (Array, 2021)
Poremećaj iz spektra autizma (engl. autism spectrum disorder, ASD) neurorazvojni je poremećaj kojeg obilježavaju kvalitativne anomalije u društvenoj interakciji i u modalitetima komunikacije koje su popraćene ograničenim, ponavljajućim i stereotipnim repertoarom interesa i aktivnosti te nejednolikim intelektualnim razvojem. Uzrok autizma se ne zna. Smatra se kako je riječ o multifaktorijalnom poremećaju, a povezuje se s genetskim i okolišnim čimbenicima. Svrha rada jest dati pregled znanstvene i stručne literature na temu utjecaja djeteta s autizmom na obitelj. Roditelji se moraju suočiti s postavljenom i teško prihvaćenom dijagnozom te je moraju prenijeti ostalim članovima obitelji. Potrebna je prilagodba novom načinu života. Proces prilagodbe, prihvaćanja i privikavanja je dugotrajan, a kod nekih roditelja traje cijeli život. Obitelj poprima novu ulogu, čiji je glavni cilj podizanje djeteta i preuzimanje pune odgovornosti za dijete koje ovisi o angažmanu vlastite obitelji. Uočena je viša stopa razvoda kod roditelja, negativni utjecaji kroničnog stresa i izoliranje iz zajednice. Negativan se utjecaj uočava i kod braće i sestara djece s autizmom. Od izrazite je važnosti edukacija roditelja. Često se roditelji u procesu prihvaćanja počinju educirati i sudjelovati aktivno u grupama podrške i prosvjećivanju zajednice te zagovaranju za svoje dijete.