Bouveretov sindrom kao rijetka komplikacija kolecistolitijaze : prikaz slučaja = Bouveret's syndrome as a rare complication of cholecystolithiasis : case report - Klarica, Lucia (Array, 2021)
Cilj: Prikazati slučaj pacijentice s akutnim abdominalnim bolom i Bouveretovim sindromom kao rijetkom komplikacijom kolecistolitijaze. Prikaz slučaja: Osamdesetogodišnja pacijentica primljena je u hitnu medicinsku službu zbog bolova u epigastriju i gornjem abdomenu uz povraćanje tamnog sadržaja koji traju unazad tri dana. Posljednja stolica pacijentice bila je uredna, uredne diureze i pacijentica je bila afebrilna. U laboratorijskim nalazima vrijednosti upalnih parametara bile su neznatno povišene. Učinjen je ultrazvuk abdomena koji je pokazao skvrčeni žučnjak s kamencima. Nativna snimka abdomena nije pokazala znakove pneumoperitoneuma i ileusa. Pacijentici je ordinirana ulkusna terapija s naglaskom da se javi na kontrolni pregled ako se stanje pogorša. Dva dana nakon prijama pacijentici se stanje pogoršalo te dolazi u gastroenterološku ambulantu, gdje joj je učinjena ezofagogastroduodenoskopija (EGDS) koja je pokazala tamnozeleni sadržaj u lumenu jednjaka i želuca te zaglavljen velik kamenac u pilorusu, zbog čega je pacijentica hospitalizirana. Drugog dana hospitalizacije pacijentici se ponovio EGDS s neuspješnim ishodom. Trećeg dana hospitalizacije pacijentici je neuspješno učinjena hitna eksplorativna laparoskopija i operativni zahvat se konvertirao u desnu subkostalnu laparotomiju, te je gastrotomijom ekstrahiran žučni kamenac. Pacijentici je dalje učinjena gastroenteroanastomoza i enteroenteralna anastomoza po metodi Braun, uveden je dren subhepatalno i rana je zašivena po slojevima. Postoperativni tijek kompliciran je infekcijom operacijske rane. Pacijentica je otpuštena dvadesetdrugog postoperativnog dana te nije imala bilijarnih smetnji u sljedećih šest mjeseci praćenja. Zaključak: Uzrok akutnog abdominalnog bola nerijetko može biti i komplikacija kolecistolitijaze.