Feokromocitom : put od prvih simptoma do dijagnoze : prikaz slučaja = Pheochromocytoma : the path from first symptoms to diagnosis : a case report - Marušić, Romana (Array, 2021)
Cilj: Prikazati slučaj pacijenta obrađenog zbog gubitka na tjelesnoj masi i anksioznosti kojemu je utvrđen tumor srži nadbubrežne žlijezde, a naknadnim uvidom u medicinsku dokumentaciju utvrđene su i višegodišnje povremene palpitacije, tahikardije i skokovi tlaka. Prikaz slučaja: Prikazan je šezdesetdvogodišnji pacijent koji se žalio na oslabljen apetit unatrag 3 mjeseca, gubitak na tjelesnoj masi 10 kg te anksioznost. Ultrazvukom abdomena utvrđena je, a kompjutoriziranom tomografijom (CT) abdomena potvrđena, oštro ograničena heterogena tvorba desne nadbubrežne žlijezde promjera 4,2 x 5 cm i denziteta 26 Hounsfieldovih jedinica. Iz medicinske dokumentacije saznaje se da je prethodnih 4 godina povremeno imao palpitacije i supraventrikularne tahikardije s vrijednostima krvnog tlaka do 190/100 mmHg. Endokrinološkom obradom utvrđene su povišene vrijednosti metanefrina i normetanefrina u plazmi (12 i 9 puta). Nakon operacije patohistološki je potvrđena dijagnoza feokromocitoma. Kontrolni nalazi metanefrina i normetanefrina bili su uredni. Planira se kontrola metanefrina i normetanefrina u plazmi jedanput godišnje. Zaključak: U ovom prikazu slučaja želi se istaknuti važnost postavljanja sumnje i pravovremenog utvrđivanja feokromocitoma te sprječavanja mogućih komplikacija. Ako postoji klinička sumnja na feokromocitom ili je tijekom obrade incidentaloma nadbubrežne žlijezde CT-om isključeno da se radi o adenomu, potrebno je učiniti biokemijsku obradu feokromocitoma. Ako se ne prepoznaju na vrijeme, ovi tumori zbog svoje hipersekrecije katekolamina imaju visok kardiovaskularni morbiditet i mortalitet.