Duboka mozgovna stimulacija - prijeoperacijska priprema i procjena pacijenata s Parkinsonovom bolešću : Deep brain stimulation - preoperative preparation and evaluation of patients with Parkinson's disease - Kampić, Kristina (Array, 2021)
Parkinsonova bolest druga je najučestalija neurodegenerativna bolest. Najčešći simptomi pacijenata koji boluju od Parkinsonove bolesti su tremor u mirovanju, rigidnost, bradikinezija i poremećaj hoda. Liječenje Parkinsonove bolesti složeno je. Razlog tome je kompleksnost bolesti te dugogodišnja progresija. Liječenje može biti medikamentozno ili invazivnim metodama liječenja poput duboke mozgovne stimulacije. Kod medikamentoznog liječenja koristimo tri kategorije lijekova. Prva kategorija lijekova povećava razinu dopamina u mozgu, druga kategorija lijekova, kao što su antikolinergički lijekovi, smanjuje simptome Parkinsonove bolesti i treća kategorija djeluje na nemotoričke simptome Parkinsonove bolesti. Ako medikamentozno liječenje nije dostatno, danas se najviše primjenjuje duboka mozgovna stimulacija. Duboka mozgovna stimulacija je neurokirurška intervencija kojom se ugrađuje elektroda u područje subtalamičke jezgre, ventralne intermedijalne jezgre ili u područje globus pallidus, jer se motoričke komplikacije Parkinsonove bolesti ne mogu adekvatno kupirati lijekovima. Prije same neurokirurške intervencije važna je prijeoperacijska priprema i procjena pacijenata koji su potencijalni kandidati za ovakav zahvat. U prijeoperacijskoj pripremi i procjeni pacijenata treba sudjelovati multidisciplinarni tim stručnjaka koji uključuje psihologe, psihijatre, neurokirurge, a posebnu ulogu imaju kliničari, neurolozi, koji svoje pacijente najbolje poznaju te mogu procijeniti daljnju kvalitetu života pacijenta nakon ugradnje DBS-a.