Sindrom pekućih usta - što je novo u terapijskom pristupu? : Burning mouth syndrome - what is new therapeutic approach? - Mrak, Bernarda (Array, 2021)
Sindrom pekućih usta predstavlja kompleksan poremećaj kroničnog bola multifaktorijalnoga podrijetla. Sindrom predstavlja izazov u dijagnostici tijekom kliničkog rada. Najveća zastupljenost uočena je u ženskoj populaciji. Prosječna pojavnost kod žena u odnosu na muškarce iznosi 7 : 1. Razvoj sindroma povezuje se s lokalnim, sustavnim, psihološkim i neurološkim poremećajima. Uz pečenje oralne sluznice koje obuhvaća najčešće prednje dvije trećine jezika, pacijenti se javljaju i sa simptomima promjene okusa i suhoće usta. Današnji terapijski pristup obuhvaća medikamentoznu terapiju, kao i bihevioralne i alternativne metode. Svrha ovog rada je prikazati sindrom pekućih usta s osvrtom na terapijski pristup predstavljen u recentnoj literaturi.