Aksilarna kirurgija u liječenju invazivnog karcinoma dojke : evolucija, suvremene smjernice i otvorena pitanja = Axillary surgery for invasive breast cancer treatment : evolution, current guidelines and controversis - Car Peterko, Ana (Array, 2021)
U posljednjih nekoliko desetljeća prisutan je konstantan trend deeskalacije aksilarne kirurgije u liječenju invazivnog karcinoma dojke. Početkom stoljeća biopsija sentinel limfnog čvora postaje zlatni standard i do danas gotovo potpuno zamjenjuje aksilarnu disekciju kod liječenja ranog stadija raka dojke. Istraživanja koja su u tijeku pokušavaju utvrditi postoji li u ovoj populaciji opravdanost ikakvog kirurškog postupka u aksili. Istovremeno se šire indikacije za preoperativno sistemsko onkološko liječenje, međutim, sve do 2017. godine vrlo je konzervativan kirurški pristup u okviru neoadjuvantnog liječenja, s aksilarnom limfadenektomijom kao jedinom opcijom. Iako je biopsija limfnog čvora čuvara nakon neoadjuavntnog liječenja već tri godine preporučena svim relevantnim smjernicama za liječenje karcinoma dojke, još uvijek je prisutan velik otpor u prihvaćanju ovog koncepta u svakodnevnu kliničku praksu. Ovaj pregled je prikaz znanstveno utemeljenog razvoja smjernica u aksilarnoj kirurgiji, postojećih kontroverzi i istraživanja koja ih pokušavaju riješiti.