Uporaba neonikotinoida i praćenje njihovih rezidua u medonosnim pčelama i pčelinjim proizvodima - Pavliček, Damir (Array, 2021)
Uporaba pesticida na poljoprivrednim usjevima često se povezuje s masovnim ugibanjem ili slabljenjem pčelinjih zajednica zbog otrovanja. Pesticidi iz skupine neonikotinoida, zahvaljujući svojim karakteristikama poput visoke toksičnosti za kukce odnosno niske za kralježnjake te visoke učinkovitosti i sistemične aktivnosti u biljkama postala je najupotrebljivanija vrsta insekticida u posljednjih 20 godina. U osnovnoj strukturi sadrže nitrometilensku, nitroiminsku ili cijanoiminsku funkcionalnu skupinu, a glavni predstavnik je imidakloprid, drugi najprodavaniji pesticid na svijetu, poslije glifosata. Prema mehanizmu djelovanja, neonikotinoidi su agonisti postsinaptičkog nikotin acetilkolinskog receptora u centralnom živčanom sustavu kukaca, gdje blokadom prijenosa signala izazivaju dezorijentaciju, paralizu ili čak njihovo uginuće. Rezidue neonikotinoida prisutne su i u peludu i u nektaru biljaka, što je glavni izvor prirodne hrane za pčele, koje ih skupljačkom aktivnošću odnose i pohranjuju u košnicama. Sve veći broj istraživanja opisuje kako koncentracije ovih insekticida negativno utječu na ponašanje i zdravlje zajednica medonosnih pčela. Iz tog razloga Europska Komisija je, na temelju izvješća o procjeni štetnosti ovih pesticida, u protekle tri godine zabranila uporabu klotianidina, imidakloprida, tiametoksama i tiakloprida na svim otvorenim površinama, uz izuzetak staklenika, u zemljama članicama Europske unije. U ovom preglednom radu, osim glavnih značajki neonikotinoida, dan je uvid u razvoj i implementaciju pouzdanih analitičkih metoda za određivanje njihovih rezidua u pčelama i pčelinjim proizvodima, kao i izazov koji pritom predstavlja kompleksnost matrica zbog prisutnosti voska, proteina te drugih interferirajućih tvari.