Mineralna ulja u ulozi adjuvansa u veterinarskim cjepivima - Vretenar Špigelski, Katja; Perak, Eleonora; Šandor, Ksenija; Vujnović, Anja; Sinković, Sonja; Žarković, Irena; Fajdić, Dominika; Terzić, Svjetlana (2021)
U veterinarskoj medicini cjepiva imaju presudnu ulogu u očuvanju zdravlja životinja. Napretkom znanosti djelatne tvari u cjepivima nisu više samo cijeli mikroorganizmi (inaktivirani ili atenuirani), već se razvijaju cjepiva koja sadržavaju dijelove mikroorganizama (rekombinirani proteini ili sintetski peptidi) dobivena različitim naprednim tehnologijama. Na taj je način osiguran daleko veća neškodljivosti cjepiva, a njegova imunogenost nastoji postići dodatkom adjuvansa. Uz adjuvanse u obliku aluminijevih soli, a koji su u uporabi već desetljećima i prvi po zastupljenosti u veterinarskim cjepivima, značajni su i adjuvansi u obliku emulzija, a između ostalih i mineralna ulja. Negativna strana primjene mineralnih ulja može biti pojava lokalne reakcije na mjestu primjene. Ovakve promjene mogu u tovnih životinja utjecati na klaoničku vrijednost, a u izložbenih životinja prilikom natjecanja ili izložbi na ocjenu. Zbog navedenih lokalnih reakcija koje mogu izazvati i otežane primjene zbog viskoznosti, mineralna ulja nisu često korišteni adjuvans u cjepivima namijenjenim ljudima i kućnim ljubimcima, već se uglavnom koriste za cijepljenje farmskih životinja. Razvojem novih tehnologija u proizvodnji nastoji se umanjiti negativan utjecaj na životinje, kao i moguće reakcije u osoba koje primjenjuju takva cjepiva, stoga uputa za cjepivo koje sadržava mineralno ulje mora sadržavati upozorenje tijekom primjene o rizicima koji mogu nastati i upute postupanja u slučaju reakcije.
In veterinary medicine vaccines play a key role in control of animal health. With the advancement of science, not only whole microorganisms (inactivated or attenuated) are active substances in vaccines, but also vaccines containing parts of microorganisms (recombinant proteins or synthetic peptides) obtained by various advanced technologies are being developed. Thus, a higher degree of safety of the vaccine is ensured and better immunogenicity is achieved by the addition of an adjuvant. Adjuvants in the form of aluminum salts which have been in use for decades and are the most common in veterinary vaccines but adjuvants in the form of emulsions, including mineral oils, are also important. The negative side of use of mineral oils may be the occurrence of a local reaction at the site of application. Such changes may affect the slaughter value in fattening animals and the grade in competitions or exhibitions in show animals. Because of these local reactions, which can cause difficult applications due to viscosity, mineral oils are not often used as an adjuvant in vaccines intended for humans and pets, but are mainly used for vaccination of farm animals. The development of new technologies in production seeks to reduce the negative impact on animals, as well as possible reactions in people who use such vaccines, therefore, the package leaflet containing the mineral oil must contain a warning of the risks that may arise during administration and as well as instructions on how to act in the event of an accident.
Bibliografija: 37 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Mineralna ulja -- Inaktivirana veterinarska cjepiva -- Cjepiva -- Adjuvansi