Učestalost serovarova Salmonella spp. u pilećem mesu s područja sjeverozapadne Hrvatske - Jaki Tkalec, Vesna; Furmeg, Sanja; Bukvić, Maja; Cvetnić, Marija, veterinarka; Sokolović, Jadranka; Mustapić, Petra; Sokolić, Krunoslav; Mikulić, Marina; Cvetnić, Željko (2021)
Salmoneloza je jedna od najučestalijijh zoonoza koja se prenosi hranom, a najčešći izvor zaraze za ljude je kontaminirano meso i prerađevine od mesa peradi. Tijekom petogodišnjeg razdoblja od 2016. do 2020. godine provedeno je istraživanje tijekom kojeg je na Salmonellu spp., pretraženo 2457 uzoraka pilećeg mesa koje je uzorkovano u klaonicama i mesnicama na području Međimurske, Varaždinske, Koprivničko- križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije. Salmonella spp. je izdvojena iz 136 (5,5 %) obrađenih uzoraka. Godine 2016. ustvrđena je u 5 (6 %) pretraženih uzoraka, 2017. godine u 41 (4,7 %) uzorku, 2018. godine u 33 (6,1 %) uzorka, 2019. godine u 26 (6,6 %) uzoraka i u 2020. godini u 31 (5,4 %) uzoraka. Serološkom tipizacijom S. Infantis je identificirana u 86 (63,2 %) izdvojenih izolata; S. Typhimurium u 8 (5,9 %) izolata; a S. Enteritidis je tipizirana u 3 (2,2 %) izdvojena izolata. Tipizirani su i slijedeći serovarovi salmonela: S. Corvallis - 5 izolata (3,7 %), S. Isaszeg - 5 izolata (3,7 %), S. Derby- 3 izolata (2,2 %), S. Give - 2 izolata (2,2 %), S. Indiana - 2 izolata (2,2 %), i po 1 izolat 7 (5,1 %) serovara (S. Schwarzengrund, S. Goldcoast, S. Chester, S. Bredeney, S. Mbandaka, S.Newport, S. Saintpaul). U 15 (11 %) izolata tipizacija nije izvršena. S. Infantis je tijekom svih godina bila najčešće potvrđeni serovar. Salmoneloza predstavlja znatan gospodarski problem zbog šteta u intenzivnoj proizvodnji, ali i kao zoonoza koja se mesom i mesnim prouzvodima od mesa peradi širi na ljude. Provedbom odgovarajućih higijenskih mjera i dobre higijenske prakse od peradarskih farmi i klaonica do prodajnih mjesta moglo bi se doprinijeti manjoj kontaminaciji pilećeg mesa različitim serovarovima Salmonella spp.
Salmonellosis is one of the most important food-borne zoonoses, and the main sources of infection for humans are contaminated meat and poultry meat products. During the five- year period from 2016 to 2020, 2457 samples of poultry meat were tested for the presence of Salmonella spp. Samples were obtained from slaughterhouses and butcher shops in five counties: Međimurje, Varaždin, Koprivnica- Križevci, Bjelovar-Bilogora and Zagreb. Salmonella spp. was isolated from 136 (5.5%) pro- cessed samples during the study. In 2016, it was isolated in 5 (6%) of the tested samples, in 2017 in 41 (4.7%) samples, in 2018 in 33 (6.1%) samples, in 2019 in 26 (6.6%) samples, and in 2020 in 31 (5.4%) samples. The most common identified serovar was S. Infantis in 86 (63.2%) isolates, followed by S. Typhimurium in 8 (5.9%) isolates, and S. Enteritidis in 3 (2.2%) isolates. The following salmonella serovars were also identified: S. Corvallis - 5 isolates (3.7%), S. Isaszeg - 5 isolates (3.7%), S. Derby 3 isolates (2.2%), S. Give - 2 isolates (2.2%), S. Indiana - 2 isolates (2.2%), and 1 isolate each of 7 (5.1%) serovars (S. Schwarzengrud,  S. Goldcoast, S. Chester, S. Bredeney, S. Mbandaka, S. Newport, S. Saintpaul). No identification was confirmed in 15 (11%) isolates. S. Infantis was the most common serovar during the study period. Salmonellosis is a significant economic problem due to damages in intensive produc- tion, but also as a zoonosis that can spread to humans through meat and poultry meat prod- ucts. In identified isolates of Salmonella spp., the serovar S. Infantis dominated in chicken meat, which has been confirmed in earlierresearch in Croatia and other EU countries. Implementing appropriate hygiene measures and good hygiene practices from poultry farms and slaughterhouses to shops could contribute to lower contamination of chicken meat with different serovars of Salmonella spp.
Bibliografija: 38 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Pileće meso -- Salmoneloza -- Salmonella spp; Hrvatska