Campylobacter spp. u koži vrata tovnih pilića - Furmeg, Sanja; Cvetnić, Željko; Bukvić, Maja; Sokolović, Jadranka; Mikulić, Marina; Cvetnić, Marija, veterinarka; Jaki Tkalec, Vesna (2021)
Kampilobakterioza je zoonoza koja se na ljude prenosi sa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, a prouzroči ju bakterija iz roda Campylobacter. Kampilobakteri su sveprisutni mikroorganizmi te ih možemo naći u svim vrstama mesa i proizvodima od mesa, sirovom mlijeku i mliječnim prerađevinama, rjeđe u jajima te u kontaminiranoj vodi. Kampilobakterioza je učestalija ljeti jer više temperature pogoduju rastu uzročnika ove bolesti. Tijekom ljetnog razdoblja (lipanj, srpanj, kolovoz) 2020. godine u tri klaonice sakupljeno je 60 uzoraka kože vratova tovnih pilića koji su pretraživani na bakterije iz roda Campylobacter. Od ukupnog broja pretraženih uzoraka, 28 (46,67 %) uzoraka bilo je iznad granične vrijednosti (1000 cfu/g) prema Uredbi (EU) 2017/1495, u 21,67 % određen je broj Campylobacter spp., ispod granične vrijednosti, a u 19 uzoraka je rezultat bio <100 cfu/g. Uzorci su obrađeni prema standardnom postupku određivanja broja kolonija Campylobacter spp. S obzirom na patogenost bakterija iz roda Campylobacter, od izuzetnog su značenja termička obrada hrane, dezinfekcija vode, sprječavanje križne kontaminacije te higijena prostora u kojem se hrana priprema s ciljem osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane. Provođenje biosigurnosnih mjera i praćenje prevalencije kampilobaktera nužni su u klaoničkim objektima kako bi se smanjila učestalost pojave ove zoonoze.
Campylobacteriosis is a zoonosis transmitted to man from animals and products of animal origin, caused by bacteria of the genus Campylobacter. Campylobacters are ubiquitous microorganisms that can be found in all types of meat and meat products, raw milk and dairy products, less frequently in eggs, and in contaminated water. Campylobacteriosis is more frequent in summer since the higher temperatures stimulate the growth of the causative agent of this disease. During summer 2020 (June, July, August), 60 samples of the skins of broiler necks were collected in three slaughterhouses and tested for Campylobacter bacteria. Of the total number of samples tested, 28 (46.67%) were inconsistent (>1000 CFU/g), Campylobacter spp. was proven in 21.67% of samples, though at lower concentrations <1000 CFU/g, and 19 samples did not contain Campylobacter spp. All samples were processed according to the standard method for detecting the presence and determining the number of Campylobacter spp. Considering the pathogenicity of bacteria belonging to the genus Campylobacter, thermal treatment of food, water disinfection, prevention of cross contamination, and hygiene of food preparation areas are of paramount importance to ensure food safety. Implementation of biosecurity measures and monitoring for the prevalence of campylobacters are necessary in slaughter houses to reduce the frequency of occurrence of this zoonosis.
Bibliografija: 40 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Zoonoze -- Campylobacter spp. -- Kampilobakterioza -- Tovni pilići -- Kontaminacija -- Higijenska praksa