Artritis encefalitis virus u koza u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2019. godine : serološko i molekularno istraživanje - Roić, Besi (Array, 2020)
Artritis-encefalitis koza (AEK) je neizlječiva virusna bolest proširena u većini zemalja koje se bave intenzivnim uzgojem koza. Ekonomsko značenje ove bolesti očituje se uginućem jaradi, smanjenim prirastom i mliječnošću, prijevremenim lučenjem iz uzgoja. U razdoblju od 2012. do 2019. godine na području 16 županija u Republici Hrvatskoj pretraženo je 10 715 uzoraka krvi, a tijekom tog osmogodišnjeg razdoblja specifična protutijela za virus AEK bila su potvrđena u 4 353 uzoraka krvnog seruma pa zaključno možemo govoriti o seroprevalenciji od 40,62 %. Rezultati genotipiziranja odabranih sojeva LVMP ukazuju na cirkulaciju genetske skupine A i B u populaciji koza i to su prva takva istraživanja provedena u Hrvatskoj. Dokaz prisutnosti genotipa A u stadu koza u kojem je istovremeno dokazan i genotip B ukazuje na činjenicu da sojevi LVMP nisu ograničeni na jednu vrstu već da sojevi MVV koji se uglavnom nalaze u ovaca, cirkuliraju i u koza. Rezultati višegodišnjeg istraživanja provedenog na Hrvaskom veterinarskom institutu ukazuju na široku rasprostranjenost virusa AEK u uzgojima koza u Republici Hrvatskoj. Ako znamo da jednom zaražena jedinka ostaje doživotni nositelj i prenositelj virusa postavlja se pitanje uspješnosti cijele proizvodnje pa je stoga jedini dugoročno održiv način uzgoja uzgoj slobodan od AEK.