Artritis encefalitis virus u koza u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2019. godine serološko i molekularno istraživanje - Roić, Besi; Brnić, Dragan, veterinar; Jungić, Andreja; Romac, Zdravka; Jemeršić, Lorena; Keros, Tomislav; Prpić, Jelena, biologinja; Kostelić, Antun; Vincek, Dragutin (2020)
Artritis-encefalitis koza (AEK) je neizlječiva virusna bolest proširena u većini zemalja koje se bave intenzivnim uzgojem koza. Ekonomsko značenje ove bolesti očituje se uginućem jaradi, smanjenim prirastom i mliječnošću, prijevremenim lučenjem iz uzgoja. U razdoblju od 2012. do 2019. godine na području 16 županija u Republici Hrvatskoj pretraženo je 10 715 uzoraka krvi, a tijekom tog osmogodišnjeg razdoblja specifična protutijela za virus AEK bila su potvrđena u 4 353 uzoraka krvnog seruma pa zaključno možemo govoriti o seroprevalenciji od 40,62 %. Rezultati genotipiziranja odabranih sojeva LVMP ukazuju na cirkulaciju genetske skupine A i B u populaciji koza i to su prva takva istraživanja provedena u Hrvatskoj. Dokaz prisutnosti genotipa A u stadu koza u kojem je istovremeno dokazan i genotip B ukazuje na činjenicu da sojevi LVMP nisu ograničeni na jednu vrstu već da sojevi MVV koji se uglavnom nalaze u ovaca, cirkuliraju i u koza. Rezultati višegodišnjeg istraživanja provedenog na Hrvaskom veterinarskom institutu ukazuju na široku rasprostranjenost virusa AEK u uzgojima koza u Republici Hrvatskoj. Ako znamo da jednom zaražena jedinka ostaje doživotni nositelj i prenositelj virusa postavlja se pitanje uspješnosti cijele proizvodnje pa je stoga jedini dugoročno održiv način uzgoja uzgoj slobodan od AEK.
Caprine arthritis and encephalitis (CAE) is a contagious and an economically important viral disease of goats. Caprine arthritis encephalitis virus (CAEV) is a member of the small ruminant lentiviruses (SRLV) that is distributed worldwide, including Croatia. Common symptoms resulting from CAEV infection include arthritis, pneumonia, indurative mastitis and encephalitis. One of the first and most common signs of CAEV infection is weight loss. However, many goats will not show any symptoms. Goats that do show symptoms may display swollen knees or carpal joints, exhibit reduced body condition, and develop a rough hair coat. Pregnant and nursing does display a hard udder that is firm and swollen, and produce very little milk. During 2012 to 2019, a total of 10,715 blood serum samples were collected in 16 counties in Croatia and examined for the presence of CAEV specific antibodies using ELISA. Antibodies against CAEV were confirmed in 4353 (40.62%) of samples. As this is the first such study to be carried out in Croatia, the results of molecular testing of selected SRLV strains indicate the circulation of the A and B genotypes in the Croatian goat population. The simultaneous presence of both genotypes A and B in a goat herd suggests that SRLV strains are not limited to one species, and that Maedi visna virus (MVV) strains, which are mainly detected in sheep, also circulate in goats. The results of this eight-year study conducted by the Croatian Veterinary Institute (CVI) indicate the widespread prevalence of SRLVs in goat breeding in Croatia. It is known that once an infected, the individual remains a lifelong carrier and can spread the virus. This raises the issue of the success of entire production. In conclusion, the only long-term sustainable goat breeding is on CAEV-free goat farms.
Bibliografija: 36 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Koze -- Artritis encefalitis virus -- Seroprevalencija -- Filogeneza -- Metoda lančane reakcije polimerazom