Uzorkovanje hrane, vode za ljudsku potrošnju te obrisaka površina na mikrobiološku ispravnost

Postupci uzorkovanja za mikrobiološku analizu hrane mogu utjecati na krajnji rezultat mikrobiološke pretrage. Uzorkovanje trebaju provoditi educirane i stručne osobe; pribor i oprema za uzorkovanje moraju biti sterilni; uzorak koji se uzorkuje mora biti reprezentativan, što znači da mora predstavlja...

Full description

Permalink: http://skupni.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001145267/Details
Matična publikacija: Veterinarska stanica (Online)
52 (2021), 1 ; str. 105-112
Glavni autori: Furmeg, Sanja (Author), Sokolović, Jadranka, Bukvić, Maja, Sokolić, Krunoslav, Mustapić, Petra, Benić, Marijan, Cvetnić, Željko, Jaki Tkalec, Vesna
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.46419/vs.52.1.10
Hrčak
LEADER 03873naa a22004334i 4500
001 NSK01001145267
003 HR-ZaNSK
005 20221123130651.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 220803s2020 ci o |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.46419/vs.52.1.10 
035 |a (HR-ZaNSK)001145267 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 663  |2 2011 
100 1 |a Furmeg, Sanja  |4 aut 
245 1 0 |a Uzorkovanje hrane, vode za ljudsku potrošnju te obrisaka površina na mikrobiološku ispravnost  |h [Elektronička građa] /  |c Sanja Furmeg, Jadranka Sokolović, Maja Bukvić, Krunoslav Sokolić, Petra Mustapić, Marijan Benić, Željko Cvetnić, Vesna Jaki Tkalec. 
300 |b Fotogr. 
504 |a Bibliografija: 21 jed. 
504 |a Sažetak ; Summary. 
520 |a Postupci uzorkovanja za mikrobiološku analizu hrane mogu utjecati na krajnji rezultat mikrobiološke pretrage. Uzorkovanje trebaju provoditi educirane i stručne osobe; pribor i oprema za uzorkovanje moraju biti sterilni; uzorak koji se uzorkuje mora biti reprezentativan, što znači da mora predstavljati jednu seriju ili lot proizvoda iz koje je uzet. Vrlo je važno uzorkovati dostatnu količinu uzorka koja je dovoljna za mikrobiološku analizu. Transport uzoraka do laboratorija i početak pretrage mora se provesti u što kraćem vremenu uz poštivanje temperaturnog režima. Sa svim se uzorcima treba postupati tako da bi se izbjeglo bilo kakvo oštećenje ambalaže. Uzorci moraju biti propisno upakirani te pravilno označeni. Subjekt u poslovanju s hranom sam određuje učestalost uzorkovanja hrane, vode i površina koje dolaze u dodir s hranom koja je definirana planom samokontrole, a nadležna tijela kontroliraju provedbu propisanih planova. Osim uzorkovanja tijekom samokontrole koje provode osobe u poslovanju s hranom u Republici Hrvatskoj postoje i službene kontrole koje su propisane od nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj. 
520 |a Sampling procedures for microbiological analysis may affect the final result of the microbiological test. Sampling should only be performed by professionally educated personnel. All sampling equipment and utensils must be sterile. The sample to be taken must be representative, i.e. it must represent one lot of the product from which it was taken. It is very important to take a sufficient quantity of samples for microbiological analysis. Transporting samples to the laboratory and commencing testing should be carried out as soon as possible, respecting the temperature regime. All samples should be handled in such a way as to avoid any damage to the packaging. Samples must be properly packed and labelled. The food business operator determines the frequency of sampling of food and water, and areas coming into contact with food in its self-control plan, while the competent authorities control the implementation of the prescribed plans. In addition to sampling conducted as part of the self-control by food business operators, official controls are prescribed by competent bodies, i.e. the Veterinary and Food Safety Directorate of the Ministry of Agriculture of the Republic of Croatia. 
653 0 |a Mikrobiološka analiza  |a Uzorkovanje  |a Hrana  |a Voda  |a Obrisci 
700 1 |a Sokolović, Jadranka  |4 aut 
700 1 |a Bukvić, Maja  |4 aut 
700 1 |a Sokolić, Krunoslav  |4 aut 
700 1 |a Mustapić, Petra  |4 aut 
700 1 |a Benić, Marijan  |4 aut 
700 1 |a Cvetnić, Željko  |4 aut 
700 1 |a Jaki Tkalec, Vesna  |4 aut 
773 0 |t Veterinarska stanica (Online)  |x 1849-1170  |g 52 (2021), 1 ; str. 105-112  |w nsk.(HR-ZaNSK)000855872 
981 |b Be2020  |b B06/20 
998 |b tino2211 
856 4 0 |u https://doi.org/10.46419/vs.52.1.10 
856 4 0 |u http://hrcak.srce.hr/245549  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr