Utjecaj botaničkog sastava pašnjaka na imunosni status ovaca pasmine lička pramenka - Špoljarić, Daniel; Kiš, Goran, veterinar; Vlahović, Ksenija; Mujezinović, Indira; Hrković Porobija, Amina; Pajurin, Luka; Malone, Tom; Vince, Silvijo; Šegota, Vedran; Kardum Paro, Mirjana Mariana; Špoljarić, Branimira; Popović, Maja, veterinarka (2020)
Procjena botaničkog sastava pašnjaka na različitim područjima s posebnim osvrtom na udjele terpena, koji osim učinka na terpenski profil arome mesa preživača mogu imati i potencijalni imunomodulacijski učinak, od bitnog je interesa suvremenog ovčarstva u R. Hrvatskoj. U istraživanjima u okviru ovog rada, pokazano je da ljekovite svojte bogate terpenima poput gospine trave (Hypericum perforatum L.), stolisnika (Achillea millefolium L.) i matičnjaka (Melissa officinalis L.) zbog statistički značajno veće učestalosti, gustoće i pokrovnosti na pašnjacima Velike Crkvine, u odnosu na pašnjake u Kvarte, potencijalno utječu na bolji imunosni status ovaca. Stoga su u ovom radu dobiveni rezultati znanstvena preporuka za daljnju procjenu biljnog sastava pašnjaka u Velikoj Crkvini tijekom istraživanja HRZZ projekta IP-2016-06-3685 u cilju postizanja dodatnih saznanja o učinku terpena na zdravlje i aroma sastav janjećeg mesa i to sve u svrhu proizvodnje inovativnih funkcionalnih proizvoda od janjećeg mesa.
The botanical composition of pastures in various areas, with special regard to terpene proportions, have an effect on the terpene profile of ruminant meat aroma, and may also have a potential immunomodulation effect in the animals. Therefore, assessments of pasture composition are of great interest to modern sheep breeding in Croatia. They study showed that medicinal plants with high terpene content, such as St. John"s Wort (Hypericum perforatum L.), yarrow (Achillea millefolium L.) and lemon balm (Melissa officinalis L.) have a potential effect on improving immune status in sheep. The pastures of Velika Crkva had a statistically significant higher frequency, density and cover of these species than the pastures in Kvarte. Therefore, the  results presented here contributed to the scientific recommendation for further assessment of the plant composition of pastures in Velika Crkvina during a separate study the research of the Croatian Science Foundation project IP-2016-06-3685 in order to gain additional knowledge about the effect of terpenes on the health and flavour composition of lamb meat and to contribute to the production of innovative and functional lamb meat products.
Bibliografija: 37 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Ovce -- Imunomodulacijski učinak -- Pašnjaci -- Botanički sastav -- Terpeni