Ivan Ureman - posrednik između kineske i europske znanstvene tradicije : povodom 400. obljetnice njegove smrti u jubilarnoj Ignacijevoj godini (2021. - 2022.) - Borić, Marijana (Array, 2021)
U radu je prikazano djelovanje Ivana Uremana (1583.–1621.), hrvatskoga isusovca, misionara, matematičara i astronoma. Uremanov rad razmatran je iz dva aspekta. Prvi je sagledavanje Uremanova rada u sklopu razvoja znanosti njegova doba. Svojim radom na području matematike, kao i u astronomiji, Ureman se pridružuje onim učenjacima s početka novovjekovlja koji su matematičkim pristupom tražili nova znanja i uvide u spoznaju zbilje. U radu su Uremanovi znanstveni interesi i doprinosi prikazani u širem kontekstu znanstvenih prilika na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Kao misionar djelovao je u razdoblju glasovitih isusovačkih misija na Dalekom istoku, pa je njegov rad također razmatran iz vidika prijenosa znanja i djelovanja prvih posrednika između kineske i europske kulturno–znanstvene tradicije.