Priznanje Republike Hrvatske od Svete Stolice u hrvatskoj memoaristici : uz 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske - Lončarević, Hrvoje (Array, 2021)
Ovaj rad prikazuje kako je priznanje Republike Hrvatske od strane Svete Stolice i uspostava diplomatskih odnosa predstavljeno u hrvatskoj knjižnoj memoaristici. Uvodno su izneseni opći podatci o odnosu između Hrvata i Svete Stolice, o diplomaciji Svete Stolice, a u središnjem dijelu rada povijesni kontekst međunarodnoga priznanja, s posebnim osvrtom na svjedočanstva posljednjega veleposlanika Jugoslavije pri Svetoj Stolici Ivice Maštruka i prvoga veleposlanika Republike Hrvatske Ive Livljanića. Autor zaključuje da je Sveta Stolica u okolnostima raspleta jugoslavenske krize iskazala veliko umijeće diplomatskoga usmjeravanja i vođenja političkih postupaka te dala ključan doprinos međunarodnomu priznanju Republike Hrvatske.