Isusova ostavljenost na križu i kršćansko razumijevanje Boga kao trojstvenoga zajedništva : egzegetska analiza i trinitarno–teološko promišljanje Mk 15,34 i Mt 27,46 kroz teologiju Jürgena Moltmanna i Hansa Ursa von Balthasara - Pehar, Marija (Array, 2021)
Isusova objava Boga kao trojstvenoga zajedništva u ovom je radu promišljana polazeći od njegove osamljenosti i razdvojenosti od Oca u trenutku smrti na križu, izražene vapajem "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?" (Mk 15,34; Mt 27,46). Prvi dio rada donosi kritičku egzegezu navedenih redaka u grčkom izvorniku, te istovremeno kao opravdano otvara pitanje može li se stvarna Isusova napuštenost od nebeskoga Oca razumjeti i kao bitna kritika kršćanskoga nauka o Bogu kao neraskidivom zajedništvu ljubavi. Stoga su u drugom dijelu dobiveni egzegetski rezultati uspoređeni s kršćanskim trinitarnim naukom, i to kroz prikaz trinitarno–teoloških doprinosa Moltmanna i Balthasara. U trećem se dijelu kroz pneumatološku dimenziju i soteriološko usmjerenje trinitarnoga nauka ukazuje na istinski trinitarno–teološki potencijal Isusove realne osamljenosti u smrti na križu i mogućnost novoga tumačenja Boga kao ljubavi.