Pritči Solomonovi v''v Vtorija beramski breviar - Hristova-Šomova, Iskra Vladimirova (Array, 2020)
V statiyata sa razgledani dve chetiva ot Pritchi Solomonovi (1,1–9 i 3,13–20), pomesteni vŭv Vtoriya beramski breviar, v sŭpostavka s tri glagolicheski i tri kirilski srednove- kovni iztochnika: Pŭrvi Vrŭbnichki breviar ot KHÍÍ–KHÍÍÍ v., Khŭrvoev misal ot nachaloto na KHV v., Cheshka glagolicheska bibliya ot 1416 g., Grigorovichev parimeĭnik ot KHÍÍ v., rŭkopis ot RNB F.Í.461 ot KHÍV v., Ostrozhka bibliya ot 1591 g. Ot sravnenieto se vizhda, che mezhdu grŭtskiya i latinskiya tekst na tezi chetiva ima razliki kakto na sintaktichno, taka i na leksikalno ravnishte. V pŭrvoto chetivo dvata khŭrvat·ski breviara naĭ-chesto sledvat sin- taksisa na latinskiya tekst, kato zapazvat leksikata ot ranniya (Kirilo-Metodiev) prevod ot grŭtski. Vŭv vtoroto chetivo mezhdu dvata khŭrvat·ski breviara ima poveche i po-znachi- telni razliki. Pŭrviyat vrŭbnichki breviar sdŭrzha stariya prevod ot grŭtski pochti bez promeni i sŭvpada s kirilskite iztochnitsi, a vŭv Vtoriya beramski breviar i Khŭrvoeviya misal tekstŭt sŭotvet·stva na latinskiya sintaktichno i po dŭlzhina, no v povecheto sluchai se pazi starata Kirilo-Metodieva leksika. Pravi vpechatlenie golyamata tekstova bli- zost mezhdu dvata khŭrvat·ski pametnika (Vtoriya beramski breviar i Khŭrvoeviya misal). Trite kirilski teksta sŭvpadat pochti napŭlno i ochevidno vŭzkhozhdat kŭm edin i sŭsht dreven prevod (Kirilo-Metodieviya). Cheshkiyat prevod sledva latinskiya tekst, kato v ne- go se izpolzvat reditsa tipichno cheshki leksemi (opatrnost, robat, zprava, počatek, bazen, blazen, nahrdlek, nalezenie, prodlenie, pravica, levica, cesta, pokoine).