Zastupljenost i raširenost gospodarski važnih virusa tikvica (Cucurbita pepo L.) i tikvi (Cucurbita sp.) u Hrvatskoj : Occurrence and distribution of economically important viruses of zucchini (Cucurbita pepo L.) and pumpkin (Cucurbita sp.) in Croatia - Ivić, Dario (Array, 2022)
Posljednjih nekoliko godina, virusne bolesti tikvica i tikvi u Hrvatskoj javljaju se u sve jačem intenzitetu i uzrokuju gubitke u proizvodnji. Cilj rada bio je utvrditi prisutnost virusa mozaika krastavca (CMV), virusa žutog mozaika tikvice (ZYMV) i virusa mozaika lubenice (WMV) na tim kulturama. Tijekom 2019. godine, na 18 lokacija (polja na otvorenom) u šest županija provedeni su vizualni pregledi te je ukupno sakupljeno 43 simptomatičnih uzorka tikvice i 39 uzoraka tikve u svrhu laboratorijske analize na prisutnost CMV, ZYMV i WMV. Analiza je provedena imunoenzimskim testom DAS-ELISA korištenjem komercijalnih seroloških kompleta. Od 82 uzorka, CMV je potvrđen u njih 55 (67%), ZYMV u 50 (61%), a WMV u 10 uzoraka (12%). Pojedinačna zaraza s jednim od tri istraživana virusa utvrđena je u ukupno 38 uzoraka (46%). Mješovite zaraze s dva virusa zabilježene su u 36 uzoraka (44%): 32 uzorka (39%) s kombinacijom CMV + ZYMV te četiri uzorka (5%) s kombinacijom CMV + WMV. Mješovita zaraza sa sva tri virusa (CMV + ZYMV + WMV) utvrđena je u dva uzorka. U šest uzoraka (7%) nije zabilježen niti jedan od tri istraživana virusa. U osam nasada utvrđena je prisutnost jednog virusa, u devet nasada prisutnost dva virusa, a u jednom od 18 pregledanih nasada utvrđena je prisutnost sva tri istraživana virusa.