Zadovoljstvo posjetitelja ponudom turističkih seoskih gospodarstva u Dubrovačko – neretvanskoj županiji : Visitor satisfaction by offer of tourist family farms in Dubrovnik – Neretva County - Mesić, Željka (Array, 2022)
Cilj rada je ispitati upoznatost posjetitelja s ponudom turističkih seoskih gospodarstava u Dubrovačko– neretvanskoj županiji (DNŽ) te utvrditi obilježja potražnje i zadovoljstvo posjetitelja ukupnom ponudom. Anketno osobno ispitivanje provedeno je na uzorku od 111 posjetitelja turističkih seoskih gospodarstva u DNŽ. Rezultati istraživanja pokazali su da je većina posjetitelja slabo ili djelomično upoznata s ponudom turističkih seoskih gospodarstava pri čemu se većina njih o ponudi informirala putem preporuke prijatelja i rodbine. Većini posjetitelja ovo je bio prvi posjet nekom turističkom seoskom gospodarstvu u zadnjih godinu dana. Kao razloge posjeta turističkim seoskim gospodarstvima većina ispitanika navodi zdravu hranu i uživanje u specijalitetima, druženje s obitelji i prijateljima, odmor i opuštanje, te bijeg od gužve. Ispitanici su zadovoljni ukupnom ponudom turističkih seoskih gospodarstava pri čemu su najzadovoljniji ljubaznošću domaćina, ponudom hrane i pića, te udobnošću smještaja na odabranom gospodarstvu, dok su manje zadovoljni mogućnošću sudjelovanja u poljoprivrednim poslovima i zastupljenosti domaćih životinja na posjećenim gospodarstvima. Rezultati ovog istraživanja daju vrijedne informacije turističkim seoskim gospodarstvima u svrhu planiranja ponude i marketinških aktivnosti.