Čimbenici postanka, pedološke značajke, korištenje i kultivacija tala u petrinjskom i glinskom kraju : Factors of origin, pedological characteristics, use and soil cultivation in Petrinja and Glina area - Vidaček, Željko (Array, 2022)
Opisani su čimbenici postanka i razvoja tla petrinjskog i glinskog kraja, uključujući geološko litološku podlogu, klimu, vegetaciju, ljudske aktivnosti, elementarne nepogode i ratne štete na poljoprivrednom zemljištu. Tekstom i na pedološkoj karti su navedeni i opisani tipovi i niže pedosistematske jedinice poljoprivrednog zemljišta. Procijenjena je sadašnja pogodnost poljoprivrednog tla/zemljišta za obradu. Za utvrđene vrste ograničenja pogodnosti korištenja tla, preporučene su agro ili/i hidrotehničke mjere. Detaljnije raspravljamo o preporukama za održavanje plodnosti tla.