Utjecaj različitih rokova defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte Graševina u uvjetima vinogorja Slavonski Brod Influence of partial defoliation on the chemical composition of grapevine variety Graševina in the vineyard area of Slavonski Brod - Andabaka, Željko; Preiner, Darko; Stupić, Domagoj; Marković, Zvjezdana; Maletić, Edi; Karoglan Kontić, Jasminka; Šikuten, Iva; Tomaz, Ivana; Tomić, Antonija; Štambuk, Petra; Madžar, Lucija (2022)
Defolijacija je jedan od zahvata zelene rezidbe tijekom kojeg se vrši prorjeđivanje ili potpuno uklanjanje lisne mase u zoni grožđa. Ako se djelomična defolijacija provodi u fenofazi cvatnje vinove loze smatra se ranom dok se defolijacija u fenofazi šare smatra kasnom defolijacijom. Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj djelomične defolijacije provedene u različitim fenofazama (jedna varijanta predstavlja bazalnu defolijaciju u fenofazi zametanja boba, druga bazalnu početkom šare, a treća defolijaciju iznad zone grozda, također početkom šare) na kemijski sastav grožđa sorte Graševina u podregiji Slavonija.
Defoliation is one of the green pruning interventions in which thinning or complete removal of leaves in the grape zone is performed. If partial defoliation is carried out in the grapevine during the flowering phase, it is considered an early defoliation, while defoliation in the pattern phase is considered to be a late defoliation. The aim of this study was to investigate the influence of partial defoliation performed in three different variants (one variant represents basal defoliation in grape berries flowering phenophase, the second variant basal defoliation at the beginning of the verison, and the third variant represents defoliation above the cluster zone, also at the beginning of the verison) on the chemical composition of Graševina variety in Slavonia.
Bibliografija
Summary.
Keywords: djelomična defolijacija, Graševina, kemijski sastav, fenofaze