Sestre zdravstvene prosvjetiteljice – razvoj nastavnog programa zdravstvenog odgoja : Nurses, health educators – development of a health education curriculum - Milojević, Romanita (Array, 2021)
U radu se daje kratki prikaz javnozdravstvene djelatnosti medicinskih sestara i ističe njihova zdravstveno-prosvjetiteljska uloga. Osim skrbi za bolesne, sestre pomoćnice bile su zdravstvene učiteljice, voditeljice tečajeva, odlazile su u kućne posjete te su bile preteča socijalnih radnika kakve danas poznajemo. U drugom dijelu rada razmatraju se nastavni programi od 1921. godine do danas i prikazuje slijed razvoja nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja. Prvi nastavni planovi i programi obuhvaćali su općemedicinsku naobrazbu. Naglasak se ipak stavljao na sadržaje o tuberkulozi što je razumljivo radi osnovne namjere o osnivanju Škole za sestre pomoćnice. Nastava se od samog osnutka Škole organizirala kao teorijska i praktična izobrazba. Praktični dio izobrazbe između ostaloga se sastojao od kuhanja u školskoj kuhinji, praktične nastave u školskoj poliklinici i provođenja higijensko-domaćinskih tečajeva. Izvanučionička nastava izvodila se posjetom različitim zdravstvenim i socijalnim ustanovama kao što su stanice za medikopedagoško savjetovanje, posjetom gradskim i seoskim higijenskim instalacijama, stanici za izbor zvanja, posjetom odgojnim zavodima, ustanovama za kolektivnu prehranu, tvornicama i dr. U sto godina obrazovanja medicinskih sestara u Hrvatskoj bilo je više reformi obrazovanja, mijenjala se zdravstvena politika, mijenjalo se trajanje obrazovanja, modernizirali su se i prilagođavali nastavni planovi i programi te pratile potrebe populacije za zdravstvenim stručnjacima. Aktualni nastavni plan i program u obrazovanju medicinske sestre / medicinskog tehničara opće njege također sadrži značajan udio socijalno-medicinskih sadržaja u skladu s današnjim izazovima koji ugrožavaju zdravlje pojedinca i zajednice. Metode poučavanja u zdravstvenom odgoju također su pratile suvremene spoznaje, a nastavna sredstva i pomagala modernizirala su se s vremenom do gotovo neslućenih razmjera u stogodišnjem periodu. Škola