Pregled djelovanja Pulmološkog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara od 1974. do 2021. Review of the work of Pulmonology Society of the Croatian Nurses" Association 1974 – 2021 - Režić, Slađana (Array, 2021)
Uvod: Profesionalno udruživanje medicinskih sestra na našim prostorima kasnih 1960-ih obilježilo je osnivanje sekcija koje se profiliraju prema određenim sestrinskim specijalnostima. Među njima bila je i pneumoftiziološka (pulmološka) sekcija. Današnji nasljednici tih sekcija jesu društva Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS). Sekcije/društva čine jezgru profesionalne i stručne komunikacije, no o njihovu radu postoji vrlo malo publikacija. Stoga je cilj ovog rada prikazati djelovanje Pulmološkog društva HUMS-a u razdoblju od osnivanja 1974. do 2021. godine. Metode: Podaci prikazani u radu prikupljeni su iz zapisnika skupština i izvještaja o radu Pneumoftiziološke sekcije Društva medicinskih sestara i medicinskih tehničara SR Hrvatske / Pulmološkog društva HUMS-a. Vrijedan izvor podataka za razdoblje od 1975. do 1989. godine bio je Bilten koji je izdavala sekcija. Dodatno su korišteni zbornici radova s održanih skupova. Rezultati: Pneumoftiziološka sekcija Društva medicinskih sestara i medicinskih tehničara SR Hrvatske osnovana je 22. studenog 1974. godine s ciljem stručnog usavršavanja članova i rješavanja stručnih problema. Danas djeluje pod nazivom Pulmološko društvo HUMS-a. Društvo je organiziralo četrdeset dva stručna skupa, brojne seminare, radionice, studijske posjete i javnozdravstvene aktivnosti. Od 1975. do 1989. godine izdana su dvadeset tri broja Biltena – stručnog glasila Pneumoftiziološke sekcije, u kojem su objavljivani stručni radovi te planovi i izvještaji o radu. Od 1998. do 2008. godine objavljena su četiri zbornika radova sa stručnih skupova. Članovi Pulmološkog društva objavljivali su stručne radove i u drugim publikacijama. Djelatnost Pulmološkog društva ostvarivana je u suradnji s drugim stručnim društvima medicinskih sestara i liječnika, zdravstvenim ustanovama i tijelima državne uprave. Zaključak: Pulmološko društvo HUMS-a kontinuirano djeluje četrdeset sedam godina.