Jelka pl. Labaš Blaškovečka - prva predstojnica Škole za sestre pomoćnice u Zagrebu : Jelka pl. Labaš Blaškovečka – first superintendent of the School for Nursing assistants in Zagreb - Trgovec, Dubravka (Array, 2021)
Uvod: Škola za sestre pomoćnice u Zagrebu od svog osnutka 1921. godine uz ravnatelja škole ima i sestru predstojnicu. U radu se pokušala učiniti rekonstrukcija školovanja i rada Jelke pl. Labaš Blaškovečka, prve nadstojnice u Školi za sestre pomoćnice u Zagrebu. Učinjen je i kratak osvrt na njezino djelovanje u družbi Kćeri Božje ljubavi kojoj se pridružuje nakon odlaska iz škole. Metode: Rekonstrukcija podataka temeljila se na fondovima Hrvatskog državnog arhiva (HDA) i Državnog arhiva u Karlovcu. Korišteni su podaci iz arhiva Provincije Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi. Kao dopuna arhivskim izvorima korišteni su do sada objavljeni radovi na obrađenu temu. Rezultati: Uvidom u arhivsku građu i pregledom publikacija opisano je školovanje Jelke pl. Labaš Blaškovečka u Višoj djevojačkoj školi u Karlovcu, nastavak obrazovanja i djelovanje u Bolnici Crvenog križa Rudolfinerhaus u Beču. Opisani su uvjeti imenovanja za prvu nadstojnicu Škole za sestre pomoćnice u Zagrebu i njezin rad u vrijeme obavljanja te funkcije. Navedena su mjesta i pozicije na kojima je djelovala u Družbi Kćeri Božje ljubavi. Zaključak: Obrazovanje i iskustvo koje je Jelka pl. Labaš stekla radeći u Rudolfinerhausu u Beču primjenjivala je u izobrazbi sestara u Školi za sestre pomoćnice u Zagrebu. Svojim je radom doprinijela organizaciji škole u prvim godinama njenog djelovanja. Za šire razumijevanje njezina rada nakon odlaska iz škole u Družbu Kćeri Božje ljubavi bilo bi potrebno dodatno istražiti pismohranu Družbe.