Stavovi medicinskih sestara i pacijenata o vidljivim tetovažama : Attitudes of nurses/medical tehnicias and patients about visible tattoos - Crevar, Ivana (Array, 2021)
Cilj: Cilj je istraživanja ispitati i usporediti stavove medicinskih sestara i pacijenata o vidljivim tetovažama na tijelu. Ispitanici i metode: U istraživanju je sudjelovalo 88 ispitanika (42 medicinske sestre i 46 pacijenata). Istraživanje je provedeno u Službi za internu medicinu Opće bolnice Karlovac. Formiran je prigodni uzorak i kriterij je bio punoljetnost. Korišten je anketni upitnik. Prvi dio upitnika sastoji se od pitanja o sociodemografskim podacima: spol, dob, stručna sprema i mjesto stanovanja. Drugi dio upitnika sadrži stavove ispitanika o tetovažama. Treći dio sastoji se od sedam izjava o pacijentima i medicinskim sestrama s tetovažom koje su ispitanici ocjenjivali u rasponu od 1 do 5 te od šest tvrdnji na koje su ispitanici odgovarali s točno/netočno. Rezultati: Medicinske sestre imaju pozitivniji stav prema pacijentima s tetovažom od pacijenata prema medicinskim sestrama s tetovažom. Ne postoje razlike u stavovima o tetoviranim osobama s obzirom na posjedovanje tjelesne tetovaže ispitanika, stručnu spremu i mjesto stanovanja. Zaključak: Medicinske sestre odobravaju tetovaže na pacijentima, dok su mišljenja pacijenata podijeljena. Generalno su pozitivni stavovi o tetovažama obiju skupina ispitanika.