Sigurnost bolesnika u zdravstvenim ustanovama iz perspektive medicinskih sestara : Patient safety in healthcare organizations from the nursing perspective - Neuberg, Marijana (Array, 2021)
Uvod: Sigurnost bolesnika u fokusu je interesa svih zdravstvenih organizacija jer može determinirati kvalitetu života bolesnika nakon završetka njegove hospitalizacije. Međutim, sigurnost bolesnika određena je brojnim faktorima, a jedan od njih su i medicinske sestre koje rade u bolničkim organizacijama. Preopterećenost medicinskih sestara brojnim zadacima, ali i nepravilna komunikacija mogu rezultirati ugrozom sigurnosti. Sigurnost bolesnika predmet je regulacije i zakonodavca koji putem indikatora kvalitete definira potrebu praćenja i poboljšanja postojeće razine sigurnosti bolesnika.Cilj: Cilj je ovog rada istražiti percepciju medicinskih sestara o sigurnosti pacijenata. Metode: U istraživanju je korišten Upitnik o kulturi bolesnikove sigurnosti u bolnici (HSOPSC), a u istraživanje je uključeno 209 ispitanika. Kao tehnika prikupljanja podataka korištena je anketa provedena putem Google Forms obrasca tijekom travnja i svibnja 2020. godine. Prikupljene ankete analizirane su pomoću deskriptivne statistike za što je korišten MS Excel program. U svrhu testiranja hipoteza koristio se hi-kvadrat test. Rezultati: Rezultati istraživanja pokazuju kako medicinske sestre percipiraju sigurnost pacijenata te da postoji razlika u percepciji sigurnosti s obzirom na hijerarhiju zaposlenika u zdravstvenoj ustanovi. Percepcija sigurnosti bolesnika u zdravstvenoj ustanovi mijenja se ovisno o razini obrazovanja te godinama radnog iskustva sudionika. Zaključak: Budući da smanjena razina sigurnosti može rezultirati pojavom neželjenih događaja, odnosno može smanjiti kvalitetu skrbi za pacijenata, percepcija medicinskih sestara o sigurnosti pacijenata u zdravstvenoj ustanovi, razina njihove edukacije te način izvođenja aktivnosti mogu doprinijeti sigurnosti bolesnika.