Stavovi o vlastitoj smrtnosti učenika Medicinske škole Dubrovnik : Attitudes about the own mortality of students of the Medical School Dubrovnik - Čupić, Marija (Array, 2021)
Uvod: Smrtnost je bitna odrednica ljudskog života koja se, dokle god ljudi žive, ne može izbrisati iz svijesti. S obzirom na svijest o vlastitoj smrtnosti, čovjek se nalazi pred problemom kako želju za življenjem uskladiti sa znanjem o ograničenosti svog života. Cilj: Cilj je rada istražiti i utvrditi stavove o smrtnosti, kao i eventualne razlike s obzirom na različite sociodemografske karakteristike kod učenika srednje škole iz Dubrovnika. Ispitanici i metode: Istraživanje je provedeno na uzorku od 237 učenika Medicinske škole u Dubrovniku. Stavovi o vlastitoj smrtnosti mjereni su upitnikom pod nazivom Upitnik stavova o smrti. Za utvrđivanje razlika u razini svijesti o smrtnosti između učenika različitog spola korišten je Mann-Whitney U Test, dok je za utvrđivanje razlika s obzirom na dob, razred i zanimanje korišten Kruskal-Walis H test. Za statističku analizu upotrijebljen je statistički program SPSS. Rezultati: Ispitanici – adolescenti u ovom su istraživanju iskazali širok raspon stavova o smrtnosti. Spol (p >0,05) nije značajna odrednica stavova o smrtnosti ispitanika obuhvaćenih ovim istraživanjem, dok su se dob, razred i zanimanje (p <0,05) pokazali značajnim determinantama razlika u odgovorima ispitanika. Najčešći problemi u razumijevanju smrti kod ispitanika iskazani su tvrdnjama "Kako ću umrijeti?", "Koji je smisao života?", "Hoće li biti bolno?", "Brine me to da te jednostavno nema!" te "Čudno mi je da eto tako sve završi." Zaključak: Analizirani su pokazatelji odnosa pojedinca prema različitim segmentima razmišljanja o smrtnosti. Generalno, distribuirani rezultati pokazali su da su ispitanici različitih sociodemografskih karakteristika u značajnoj mjeri iskazali otvorenost prema pozitivnijim mislima i višoj razini svijesti o smrtnosti.