Uloga medicinske sestre u procesu provođenja kliničkih ispitivanja : The role of a nurse in the process of conducting clinical trials - Jakirović, Marina (Array, 2021)
Klinička su ispitivanja znanstveno-medicinska ispitivanja koja se provode na zdravim ili bolesnim ispitanicima koji su dobrovoljno dali pristanak za sudjelovanje. Klinička ispitivanja važan su i neizostavan dio suvremene medicine, liječenja bolesti i zdravstvene skrbi. U provedbu kliničkih ispitivanja uključeni su razni profili stručnjaka, liječnika, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih djelatnika te osoba u organizaciji ispitivanja, naručitelja ispitivanja, osiguranja zaduženog za sigurnost i etičnost provedbe ispitivanja.Iako velik broj medicinskih sestara diljem svijeta sudjeluje u kliničkim ispitivanjima, malo pažnje posvećuje se definiranju njihovih stvarnih uloga i vrednovanju njihova rada u procesu provođenja kliničkih ispitivanja. Za sudjelovanje u kliničkim ispitivanjima potrebno je temeljito razumijevanje procesa ispitivanja, stručne terminologije kao i poznavanje međunarodnih smjernica i načela Dobre kliničke prakse. Za kvalitetnu provedbu kliničkog ispitivanja vrlo je važna suradnja s ispitanikom i članovima ispitivačkog tima te njihova međusobna komunikacija.Na temelju pregleda dostupne literature u ovom će se radu prikazati značaj i uloga medicinske sestre kao člana multidisciplinarnog tima u provedbi kliničkih ispitivanja.