Psihometrijske karakteristike Ljestvice dječje osjetljivosti na okolinu u uzorcima hrvatske djece i adolescenata : Psychometric Properties of the Highly Sensitive Child Scale in Samples of Croatian Children and Adolescents - Keresteš, Gordana (Array, 2021)
Osjetljivost na okolinu osobina je koja se odnosi na lakoću zamjećivanja informacija o okolini i dubinu njihove obrade. Individualne su razlike u osjetljivosti na okolinu znatne, a stupanj te osjetljivosti određuje pojedinčeve reakcije na pozitivne i negativne čimbenike kojima je izložen. Uloga osjetljivosti na okolinu u razvoju i prilagodbi djece i adolescenata nedovoljno je istražena, velikim dijelom zbog toga što je tek nedavno razvijena prva izravna mjera dječje osjetljivosti na okolinu. Cilj je ovoga rada ispitati psihometrijske karakteristike te mjere, nazvane Ljestvica dječje osjetljivosti na okolinu (Pluess i sur., 2018). U okviru projekta Kako smo? Život u Hrvatskoj u doba korone djeca osnovnoškolske (N = 407) i srednjoškolske (N = 307) dobi ispunila su Ljestvicu dječje osjetljivosti na okolinu i upitnik ličnosti IPIP-15 online-putem. Ljestvica dječje osjetljivosti na okolinu kao instrument za samoprocjenu osjetljivosti na okolinu pokazala je zadovoljavajuće razine pouzdanosti i valjanosti kod hrvatske djece i adolescenata. Ljestvica ima bifaktorsku strukturu te mjeri opću osjetljivost na okolinu i tri specifične dimenzije: estetsku osjetljivost, nizak osjetni prag i pobudljivost. Utvrđena je djelomična mjerna invarijatnost Ljestvice za djecu različitoga roda i dobi. Korelacije pojedinih dimenzija i opće osjetljivosti na okolinu s osobinama ličnosti umjerene su i teorijski smislene. Ljestvicu je preporučljivo koristiti u budućim istraživanjima, iako su za pojedine podljestvice potrebna daljnja istraživanja. Primjena Ljestvice može doprinijeti povećanju znanja o učincima pozitivnih i negativnih čimbenika iz okoline na razvoj djece i adolescenata.