Neuroznanstveni temelji moralnosti : pregled istraživanja = The Neuroscience of Morality : A Review of Research - Šimić, Nataša (Array, 2021)
Ovaj rad uključuje pregled neuroznanstvenih istraživanja moralnosti, s naglaskom na moralno rasuđivanje i odlučivanje. Prvi dio rada donosi pregled teorijskih pristupa i konstrukata koji proizlaze iz tradicionalnih pristupa koji razmatraju primarnu ulogu kognitivnih procesa ili emocionalnih procesa u moralnome rasuđivanju. Drugi dio rada pruža uvid u neuroznanstvena istraživanja koja razmatraju i potvrđuju ulogu obaju procesa u moralnome rasuđivanju. Glavna su područja mozga uključena u moralno rasuđivanje prefrontalna moždana kora, cingularna kora, amigdala i inzula. Uz navedena se područja aktiviraju i područja sljepoočnoga i tjemenog režnja moždane kore koja se povezuju s teorijom uma. O njihovim se funkcionalnim doprinosima raspravlja, a mnogobrojna istraživanja ukazuju na to da se u podlozi moralnoga rasuđivanja i odlučivanja nalaze kognitivni, emocionalni i motivacijski mehanizmi.