Burden of informal caregivers of chronic respiratory failure patients in Croatia Opterećenost neformalnih njegovatelja osoba s kroničnim respiratornim zatajenjem u Hrvatskoj - Benko, Snježana; Kolarić, Branko; Tomasović Mrčela, Nada (2021)
The aim of this study was to determine the level of burden of informal caregivers of chronic respiratory failure patients measured by the Zarit Burden Interview Questionnaire (ZBI) and to identify overburdened informal caregivers who can become hidden patients. We recruited the respondents in two hospitals for lung disease and a home healthcare service in Zagreb during 2020. After they had been identified as primary informal caregivers who provided high intensity informal care for more than six months, they were asked to complete the Croatian version of the ZBI questionnaire and a questionnaire on sociodemographic characteristics. We used descriptive methods for statistical analysis in this cross-sectional study. We presented the data in tables as absolute frequencies, percentages and measures of the central tendency, and graphically by using diagrams. The study included 150 informal caregivers. The majority were female, over 50 years of age with high school education. The largest percentage of informal caregivers was retired. The highest scores were given to the statements on worrying about future and patient dependency while the lowest scores were given to the statements on leaving the care to someone else and feelings such as anger or embarrassment caused by the patient. The results of this study show that more than half of informal caregivers of chronic respiratory failure patients are moderately to severely burdened.
Cilj ovog rada je odrediti stupanj opterećenosti neformalnih njegovatelja osoba s kroničnim respiratornim zatajenjem mjeren pomoću Zarit Burden Interview upitnika i identificirati one najopterećenije koji i sami mogu postati skriveni pacijenti. Ispitanici su okupljeni u dvije bolnice za plućne bolesti u Zagrebu i Ustanovi za zdravstvenu njegu u kući grada Zagreba tijekom 2020. godine. Nakon što su identificirani kao primarni neformalni njegovatelji koji pružaju intenzivnu neformalnu skrb duže od šest mjeseci, zamoljeni su da popune hrvatsku verziju ZBI upitnika i upitnik o sociodemografskim obilježjima. U ovom presječnom istraživanju u svrhu statističke analize korištene su deskriptivne metode. Rezultati su prikazani tablično kao apsolutne frekevencije, u postocima i mjerama centralne tendencije te grafički  pomoću dijagrama. U istraživanju je sudjelovalo 150 neformalnih njegovatelja. Većina ispitanika bile su žene, starije od 50 godina, sa srednjoškolskim obrazovanjem. Najveći postotak neformalnih njegovatelja bio je u mirovini. Najviše ocjene u upitniku zabilježene su u tvrdnjama na temu zabrinutosti za budućnost bolesnog člana obitelji i njegove ovisnosti o neformalnom njegovatelju. Najniže ocjene zabilježene su u tvrdnjama koje se tiču prepuštanja skrbi nekome drugom i osjećaja poput bijesa ili neugode koje je izazvao bolesni član obitelji. Rezultati ovog istraživanja pokazuju kako je više od polovice neformalnih njegovatelja bolesnika s kroničnim respiratornim zatajenjem umjereno do teško opterećeno.
Bibliografija
Summary.