Skrb za svoju ranjivost i otpornost u vrijeme pandemije COVID-a 19 : Caring for our vulnerability and resilience during the Covid-19 pandemic - Smoljo-Dobrovoljski, Sanda (Array, 2021)
Pandemija COVID-a 19 značajno utječe na čovjekovo fizičko, psihičko i duhovno zdravlje, a posljedice pandemije manifestirat će se dugo vremena i nakon njezina završetka. Prevelik je naglasak na fizičko zdravlje, fizičku i socijalnu distancu, no pandemija je biološki opasna ne samo za tjelesno zdravlje već i za psihičko i duhovno. U pandemiji čovjek posebno osjeća svoju ranjivost na sve tri razine: fizičkoj, psihološkoj i duhovnoj. Ovisno o tome kako čovjek doživljava svoju ranjivost, kako je integrira te koje obrambene kapacitete koristi u suočavanju sa stresnim situacijama, ovisit će i stanje njegova zdravlja. Polazeći od kršćanske antropologije, svrha rada je istražiti i analizirati kako se čovjek skrbi o vlastitoj ranjivosti i otpornosti te identificirati izvore ranjivosti u okviru psihološke i duhovne dimenzije. Nakon analize mentalnog stanja u doba pandemije u radu se obrađuju i konkretni koraci kako integrirati vlastitu ranjivost te na koji način jačati psihološki i duhovni imunitet.